xcounter
#

F-22 за лютий знищив вже три цілі у повітрі: що за "невідомі об’єкти" та які переваги "кулі-шпигуна" перед супутником

4866
Фото: Air Force Staff Sgt. Kevin Long
Фото: Air Force Staff Sgt. Kevin Long

У небі над США та Канадою вже з тиждень збивають різні "дивні" об’єкти

На початку лютого цього року в винищувачів F-22 було чимало роботи – у небі з’являлися загрозливі "повітряні шпигуни" та інші об’єкти, і в результаті за вісім днів американський літак п’ятого покоління записав у свій актив вже три знищені повітряні цілі. Так, першу свою ціль у повітрі винищувач F-22 знищив 4 лютого, поціливши ракетою AIM-9X Sidewinder в китайську "повітряну кулю", друга та третя "невідомі цілі" були знищені 10 та 11 лютого відповідно над Аляскою, США та територією Канади.

У випадку з цими "невідомими об’єктами", то їх наразі будуть ретельно вивчати у США та Канаді. Водночас щодо китайської "повітряної кулі", то такі "шпигуни" є частиною глобальної системи спостереження, призначеної для отримання даних про військовий потенціал країн по всьому світові і, як розповідає видання The New York Times, такі розвідувальні аеростати мають свої переваги перед супутниками.

Читайте також: F-22 стане ще небезпечнішим з новою секретною ракетою: літак оновлять до рівня "найсмертоноснішого у повітрі"

Так, "повітряні шпигуни" летять ближче до землі та дрейфують з вітром, який поводиться менш передбачувано для збройних сил та спецслужб. Аеростати можуть ухилятися від радарів і "парити" над визначеними ділянками, тоді як супутники зазвичай постійно знаходяться у русі.

Камери "повітряних шпигунів" можуть надавати чіткіші зображення, а інше обладнання, яке мають ці повітряні кулі, може вловлювати сигнали, які просто не досягають висоти супутника.

AIM-9X
AIM-9X, U.S Air Force

Такі "повітряні шпигуни" мають допомогти Китаю заповнити "пробіли" в їхній мережі розвідувальних супутників та надати більше інформації, яку неможливо отримати з космосу.

Як відзначає представник Пентагона бригадний генерал Патрік С. Райдер, наразі США отримали "унікальну можливість дізнатися більше про китайську програму розвідувальних аеростатів" та отримати "всю інформацію, яка допоможе продовжувати укріплювати можливості з відстеження таких об’єктів".

Читайте також: Винищувач F-22 Raptor може отримати оновлення, яке не залишить шансів російському Су-57