xcounter
#

У РФ заявили, що завершили випробування нового стратегічного атомного підводного човна К-553 "Генералиссимус Суворов" проекту "Борей-А"

13316
Представник проекту "Борей-А" К-549 "Князь Владимир"
Представник проекту "Борей-А" К-549 "Князь Владимир"

Загалом у РФ планують побудувати 12 "Бореїв", на будівництво кожного в середньому витрачається 8 років

Шостий російський стратегічний атомний підводний човен проєкту "Борей" та третій побудований за оновленим проектом "Борей-А" завершив всі етапи випробувань, які проходили у Білому морі.

Про це повідомляють російські державні ЗМІ, цитуючи генерального директора "ПО "Севмаш" Міхаіла Будниченко. Мова йде про К-553 "Генералиссимус Суворов", який було закладено у грудні 2014 року і спущено на воду у січні 2022 року.

Читайте також: ЗСУ мають унікальний "цех на колесах", щоб якнайшвидше ремонтувати HMMWV та іншу автотехніку НАТО

Відомо, що під час випробувань з підводного човна був здійснений пуск головного озброєння - балістичної ракети "Булава". Зазначимо, що за попередніми заявами, передача підводного човна до Тихоокеанського флоту РФ планувалось ще у цьому році, але рік тому строки перенесли на липень 2023 року. Але схоже, що передача К-553 може й відбутися "у строк".

борей-а
Інфорграфіка від H I Sutton @CovertShores

Загалом для РФ проект "Борей-А" є основним елементом оновлення підводної ядерної стратегічної тріади і ці човни мають замінити проекти 941 "Акула" (у строю одна із сумнівним статусом, нібито вже виведена зі складу) та 667БДРМ "Дельфин" (у строю було 7 одиниць, одна переобладнана на носій спеціальних підводних апаратів, ще одну планують списати у цьому році).

Загалом для їх заміни, а також загального посилення флоту у РФ планується мати на озброєнні до 12 "Бореїв". Планується, що саме вони, разом із 9 багатоцільовими підводними човнами проекта 885 "Ясень", стануть основою підводного флоту РФ у найближчі десятиріччя.

Борей-А К-552 Князь Олег
Представник проекту "Борей-А" К-552 "Князь Олег"

Проект "Борей" також нерозривно пов'язаний із новою російською ракетою підводного базування Р-30 "Булава", яку активно розробляли з кінця 90-х років, здійснили перший пуск у 2005 році, а прийняли на озброєння у 2018 році. Кожна ракета "Булава" несе від 6 до 10 боєзарядів з індивідуальним наведенням, потужність кожного 100-150 кт. Штатна кількість ракет "Булава" на підводних човнах проекту "Борей" складає 16 одиниць.

К-535 Юрий Долгорукий
Минулу версію проекта "Борей" легко розрізнити за характерним від'ємним нахилом рубки, на фото: К-535 "Юрий Долгорукий"

Підводна швидкість "Борей-А" оцінена у 29 вузлів, робоча глибина занурення у 400 метрів, максимальна до 480 метрів, екіпаж - 107 осіб. Підводна водотоннажність становить 24 000 тонн, довжина самого човна 170 метрів, а ширина до 13,5 метра.

Читайте також: "Мотор Січ" та "КрАЗ" повертають у державну власність: багаторічні епопеї двох підприємств-гігантів