xcounter
#

У Boeing знову кажуть про затримки зі своїм новим літаком T-7A, але вони не критичні

4882
T-7A, фото — Boeing
T-7A, фото — Boeing

Усього Повітряні сили США планують замовити сотні таких літаків, які зокрема розглядаються як кандидат на дешевий масовий винищувач на заміну F-16

Компанія Boeing офіційно повідомила, що наступний випробувальний навчально-тренувальний літак T-7A Red Hawk буде поставлений Повітряним силам США із затримкою через проблеми з якістю деталей — також буде відкладено старт виробництва на декілька місяців, і причиною тут є й проблеми з ланцюгами постачання, про це повідомив віцепрезидент компанії і керівник програми T-7 Евелін Мур.

навчально-тренувальний літак T-7A Red Hawk
T-7A Red Hawk, фото — U.S. DoD

"Ми зіштовхнулися з деякими проблемами, які призвели до затримок. Ми дійсно приділяємо увагу безпеці та якості і намагаємося доставити ці літаки найближчим часом", — відзначив він у коментарі виданню Defense News. Йдеться про четвертий та п’ятий випробувальні літаки, які мали б бути поставлені у ПС США відповідно у грудні 2023 року та січні 2024. Втім, тепер четвертий літак цілком ймовірно буде поставлений протягом лютого, а п’ятий — у березні чи навіть квітні. Водночас у ПС ЗСУ поки що не коментують ці затримки.

Читайте також: Новий літак T-7 Red Hawk затримається як мінімум на 2 роки, і це може змусити вкластися в 60-річні T-38

Щодо четвертого літака Мур відзначає наступне — що фактично на машині встановлені всі необхідні деталі і що компанія чекає "жменю" нерухомих комплектуючих вже для п’ятого літака, вони нібито мають прибути протягом декількох тижнів. Водночас у Boeing не розкривають, з якими самими деталями виникли проблеми, але відомо, що це деталі різні за розмірами і від різних постачальників — компанія була вимушена повернути їх підрядникам для ремонту, який проходить доволі швидко.

Мур також наголошує на тому, що компанія має окрему команду із забезпечення якості, яка працює з цими постачальниками, щоб зрозуміти, а що ж пішло не так і як можна владнати ті чи інші проблеми, через які постачалися неякісні комплектуючі для літаків.

Сьогодні у Boeing також працюють над новою виробничою лінією і роботи мають завершити до середини цього року. У виданні також нагадують, що навесні минулого року Рахункова палата уряду США у своєму звіті повідомляло про плани розпочати серійне виробництво навчально-тренувальних літаків T-7A Red Hawk вже на початку цього року, але Мур відзначає, що перший серійний літак може бути поставлений у 2025 році, але також не виключено, що він затримається більш ніж на рік і ПС США отримають його вже у 2026.

До речі, у Рахункові палаті минулого року були занепокоєні ще й тим, що етапи розробки, випробувань та виробництва у рамках програми T-7 "накладаються" один на одного, що може призвести до негативних наслідків — затримок, збільшення вартості програми тощо у випадку, якщо, наприклад, на етапі тестування виявлять якийсь недолік. Мур визнає небезпеку паралельних процесів, але наголошує на тому, що літак вже здійснив понад 500 польотів і процес льотних випробувань завершено на 60%.

Перші три з п’яти випробувальних літаків ПС США отримали минулого року, один з них проходить льотні випробування, ще один має завершити кліматичні тестування, а третій в лютому має прилетіти на авіабазу Едвардс. Всього ж Повітряні сили США планують до 2034 року закупити 351 літак T-7A Red Hawk, вони зокрема мають імітувати літаки п’ятого покоління і полегшити процеси навчання пілотів на винищувачі та бомбардувальники.

Крім того, минулого року у США заговорили про потребу у масовому та дешевому винищувачі на заміну F-16, і T-7A Red Hawk зразу виплив як один з ймовірних кандидатів — чому саме цей літак Defense Express розповідав в окремому матеріалі.

Нагадаємо, що у 2021 році повідомлялося про готовність Boeing постачати в Україну навчально-тренувальні літаки T-7A Red Hawk з локалізацією складання на ДП "Антонов".

Читайте також: Для Туреччини свого часу встигли зробити шість F-35, і вони просто стоять з 2019 року