xcounter
#

Цифровий пілот для дронів і навіть F-16 - розробник розповів про плани на 2025 рік

1512
Всі фото — Shield AI
Всі фото — Shield AI

Комбінація дронів та штучного інтелекту вже посідають свою окрему нішу в контексті оборонних технологій

Американська аерокосмічна та оборонна компанія Shield AI, що розробляє зокрема технології для оборонних операцій на базі штучного інтелекту, наступного року планує розширити експлуатацію свого цифрового пілота під назвою Hivemind, встановивши її на борту ще трьох літальних апаратів, розширивши цю цифру таким чином до дев’яти машин.

Як розповідають у виданні Defense News, станом на сьогодні програмне забезпечення Hivemind отримали такі літальні апарати, як їхній власний дрон V-Bat, багатофункціональний винищувач F-16, а також дрон MQM-178 Firejet від компанії Kratos.

Читайте також: До 15 млн доларів та 200 льотних годин, а не 40 років експлуатації - як у ВМС США бачать "великі" дрони
Shield AI цифровий пілот

Крім того, на черзі інтеграція їхнього цифрового пілота у два інших безпілотники від тієї ж Kratos, йдеться про XQ-58 та BQM-177. Водночас третій кандидат на цю роль залишається невідомим — компанія поки що не обрала фінальний варіант.

Але загалом у компанії відзначають, що готові працювати з будь-яким виробником оригінального обладнання, який захоче взяти участь у проєкті. "Ми хочемо розташувати нашого пілота зі штучним інтелектом на кожному літаку під сонцем", — відзначає президент Shield AI Брендон Ценг.

У компанії також акцентують, що здатність їхнього цифрового пілота Hivemind інтегруватися з різними літальними апаратами, як пілотованими, так і безпілотними є результатом "програмної інфраструктури, інструментів проєктування і конвеєрів" компанії.

Сьогодні американське оборонне відомство, та й загалом "оборонка" у різних країнах світу все активніше звертає увагу на використання штучного інтелекту у контексті безпілотних технологій, акцентують у виданні. А у 2025 році Пентагон запросив на програми штучного інтелекту 1,8 млрд доларів.

Читайте також: Німецька Rheinmetall будує ще один завод в Угорщині, який буде гібридним