xcounter
#

Тактичні ракети проти чисельного противника: свій аналог "Сапсана" хоче Південна Корея

2150
Досі такі розробки стримували обмеження від США на дальність тактичних ракет до 800 кілометрів
Досі такі розробки стримували обмеження від США на дальність тактичних ракет до 800 кілометрів

Військові Південної Кореї розцінили, що комплексів-аналогів "Вільхи" їм буде мало у випадку "великої війни" з агресивним північним сусідом

Під час минулої війни за Нагірний Карабах, що відбулась восени 2020 року, Вірменія "відзначилась" зокрема невдалим застосуванням оперативно-тактичних ракетних комплексів "Искандер-Э".

Але ця подія аж ніяк не означає, що розвинуті у воєнному плані країни вирішили відмовитись від застосування ОТРК, особливо на тлі появ систем залпового вогню із керованими ракетами. Скоріше навпаки – у "світовому ракетному клубі" скоро відбудеться своєрідне поповнення, тут мова про Південну Корею.

Читайте також: Поставити "Нептун" у контейнерну пускову установку та не мати проблем із шасі
Досвід Вірменії показав, що застосовувати тактичні ракети по столиці противника - ідея вкрай невдала

Defence Express розповідав, що у квітні 2021 року Південна Корея поставила в Об’єднані Арабські Емірати реактивні системи залпового вогню K239 Chunmoo.

Особливість цієї системи – вона може використовувати як некеровані, так і керовані ракети, дальність стрільби яких може складати від 36 кілометрів до 290 кілометрів. За деякими даними, південнокорейське військо має 218 таких установок.

Ще одна ссобливість південнокорейської РСЗВ K239 Chunmoo - її напрямлячі адаптовані для реактивних снарядів різних калібрів, мова про некеровані ракети калібрів 130 мм та 227 мм, та керовані ракети калібрів 239 мм, 400 мм та 600 мм.

Тепер є інші новина: як розповів портал Defence News, Сполучені Штати Америки скасували усі можливі для Південної Кореї обмеження по дальності тактичних ракетних систем та масі бойової частини

Передісторія питання така. У 1979 році Південна Корея зробила запит до США на купівлю технологій для виробництва тактичних ракет. Натомість - американці поставили умову, що південнокорейські тактичні ракети можуть мати дальність стрільби не більше 180 кілометрів.

Південнокорейський тактичний ракетний комплекс Hyunmoo-1, дальність стрільби якого якраз лімітована на 180 кілометрів

У 1997 році такий ліміт було збільшено до 300 кілометрів, у 2012 році- до 800 кілометрів. При цьому стійко трималось обмеження на масу бойової частини у 500 кілограмів.

Тепер же на фоні того, що загроза від Північної Кореї росте, США скасовують усі технологічні обмеження для свого союзника на півдні Корейського півострову.

Ракетний комплекс KN-23 - північнокорейський аналог "Искандера". У березні 2021 року КНДР провела чергові випробування цих балістичних ракет.

Скасуванням лімітів сама Південна Корея скористається, щоб посилити зокрема характеристики тактичного ракетного комплексу Hyunmoo-4, над яким ще тривають дослідні роботи, і який у випадку війни призначений для ураження пунктів управління та інших важливих об’єктів Північної Кореї.

Випробувальний пуск ракетного комплексу Hyunmoo-4

Тут варто наголосити на такому моменті. Південна Корея за результатами 2020 року замкнула топ-10 країн за рівнем воєнних затрат із показником у 47 мільярдів доларів, веде програму по розробці винищувача 5 покоління та навіть "націлилась" збудувати власний легкий авіаносець.

До 2025 року Південна Корея готова витратити 250 мільярдів доларів на переозброєння свого війська

Основний воєнний противник – Північна Корея не просто стоїть на декілька щаблів нижче за технологічним розвитком.

Defence Express розповідав про такий приклад: у випадку "великої війни" КНДР планує за допомогою десятків літаків Ан-2 закидати за лінію фронту сили спецпризначення, і щоб відповідно "відкалібрувати" протиповітряну оборону – Південній Кореї купити декілька Ан-2 на "сірому ринку" авіаційної техніки.

Армія КНДР має до 200 літаків Ан-2

Але навіть у протистоянні із технологічно відсталим, але чисельним противником як то Північна Корея, "асиметричні способи" протистояння вимушена обирати навіть така багата країна, як Південна Корея.

Котра має не тільки свій аналог системи "Вільха", але й також прагне мати свій оперативно-тактичний комплекс – аналог системи "Сапсан".

ОТРК "Сапсан" має стати "довгою рукою" Збройних Сил України
Читайте також: В Росії вже почали шукати захист від українського ОТРК "Сапсан"