xcounter
#

Суд в Москві вирішив прискорити "падіння у прірву" виробника танків "Уралвагонзавод"

93269
Цех по виробництву танків на "Уралвагонзаводі", ілюстративне фото з відкритих джерел
Цех по виробництву танків на "Уралвагонзаводі", ілюстративне фото з відкритих джерел

На перший приклад, епізод незначний – завод має віддати 13 мільйонів рублів боргу за поставку бракованих вагонів. Однак цей приклад розкриває рівень деградації в російському ОПК

Український профільний портал Rail.Insider з посиланням на російські ЗМІ написав – Арбітражний суд Москви ухвалив рішення, що російський "Уралвагонзавод" (той самий, що основний виробник танків в РФ) має повернути одній із приватних компаній 13,4 мільйони рублів боргу за поставку 222 бракованих вагонів власного виробництва. І це після того, як "Уралвагонзавод" наприкінці березня 2022 року був вимушений призупинити свою основну діяльність – виробництво танків – через нестачу комплектуючих.

Показово, що ця тяганина тривала аж 11 років. Але суд в Москві прийняв рішення по "Уралвагонзаводу" лише зараз.

Читайте також: "Танок страху" з кабіни Ка-52 та стрільба наосліп: пропагандисти РФ зганьбились черговим відео
Цех по виробництву вагонів на "Уралвагонзаводі", ілюстративне фото з відкритих джерел

Пояснимо детальніше контекст цієї новини. "Уралвагонзавод" тривалий час був єдиним підприємством з приставкою –"вагонзавод" на всьому пострадянському просторі, який не займався виробництвом вагонів, а клепав танки. Це був атавізм від планово-командної економіки СРСР.

Але наприкінці 2000-х років Кремль вирішив, що Росія має створити власний замкнутий цикл виробництва вантажних вагонів, щоб заодно "покласти на лопатки" профільні підприємства в Україні (як приклад – той же "Азовмаш" в Маріуполі, який зараз намагаються добити орки). Так на "Уралвагонзаводі" почали клепати вантажні вагони, і це був "нацпроект" з розряду "за ценой нє постоїм".

Цех по виробництву танків на "Уралвагонзаводі", ілюстративне фото з відкритих джерел

Крім того, "Уралвагонзавод" - це не просто "священна корова" російського ОПК, це і така собі "скрєпа" політичного життя в РФ.

Якщо погуглимо, то в російській пресі зразка 2015-2020 років можемо знайти відносно "Уралвагонзаводу" епітети "оплот Путіна" чи "символ ядерного електорату Путіна". І в прив’язці до цих епітетів – згадки про те, що Кремль оберігав "Уралвагонзавод" від будь-яких проблем, в тому числі – від боргів перед приватними підрядниками.

Цех по виробництву вагонів на "Уралвагонзаводі", ілюстративне фото з відкритих джерел

Раз суд в Москві прийняв рішення, що "Уралвагонзавод" має заплатити за рахунком, схоже, в Кремлі вирішили більше "не витягувати" завод із проблем. І ймовірно, це був не єдиний позов до "Уралвагонзаводу" зі сторони приватних клієнтів, що до цього моменту "висів" у судах.

Заодно бачимо яскраву ілюстрацію – раз одне з флагманських підприємств російського ОПК не впоралось з виробництвом такого технологічно простого виробу, як вантажний вагон, то тепер зрозуміло, звідки береться той брак, із-за якого до 60% ракет орків просто не долітають до цілі. Ну і заодно – як так вийшло, що по причині в тому числі й технічних неполадок окупанти кинули аж 218 танків та 336 бронемашин.

Інфографіка від агентства Top Lead та каналу UA War Infografics
Читайте також: Російський ОПК не може виконати план по виробництву нової зброї замість знищеної в Україні – ГУР МОУ