xcounter
#

Стріляти протикорабельною ракетою із французького H225M: як це вийшло у Бразилії

3027
Один такий вертоліт зміг потопити корвет водозаміщенням 2000 тонн
Один такий вертоліт зміг потопити корвет водозаміщенням 2000 тонн

Щоб поєднати в один комплекс уже існуючий вертоліт та ПКР, інженерам із бразильської "дочки" французького Airbus знадобилось більше шести років

Військово-морські сили Бразилії наприкінці червня цього року провели успішні випробувальні стрільби протикорабельною ракетою Exocet AM39 із вертольота H225M, пише портал Naval News.

Видання розкриває і деталі цих випробувань: гвинтокрил морської авіації H225M злетів із палуби універсального десантного корабля NDM Bahia. Стрільба ракетою виконувалась по списаному корвету "Jaceguai" класу Inhaúma, водозаміщення котрого сягає дві тисячі тонн.

Читайте також: Бразилія хоче модернізувати свої Leopard-1: Україні варто змагатись за контракт
Момент запуску протикорабельної ракети Exocet AM39 із бразильського вертольота H225M

Стрільба була настільки успішною, що ракета Exocet AM39 влучила у носову частину списаного корвета, і завданих ушкоджень було "достатньо", щоб цей корабель пішов на дно.

Так в об'єктиві прицільної апаратури виглядав потоплений однією Exocet AM39 бразилький корвет "Jaceguai"

Ця новина із світу військових технологій є важливою із таких мотивів: адаптація гвинтокрила H225M для стрільби ПКР Exocet AM39 – це є плід більш ніж п’ятирічних зусиль бразильських інженерів із компанії Helibras – дочірнього підприємства французької компанії Airbus.

"Експериментальний" H225M із підвішеними ПКР Exocet AM39

Відомо, що перший етап такої адаптації відбувся ще у грудні 2015 році, саме в тому році бразильський флот отримав перші два H225M в стані бойової готовності.

Водночас, як можемо побачити, на повне завершення усіх дослідно-конструкторських робіт по цій темі бразильцям знадобилось ще майже шість років.

Запуск ПКР Exocet AM39 із борта бразильського вертольота H225M

Варто також коротко нагадати про характеристики протикорабельної ракети, котра була прийнята на озброєння ще у 1979 році:

  • довжина корпусу ракети – 4,69 метри;
  • розмах крила – 1,1 метри;
  • маса ракети – 655 кілограмів, зокрема бойова частина – 165 кілограмів;
  • дальність стрільби – від 50 кілометрів (при запуску на висоті близько до 0 метрів), до 70 кілометрів (при стрільби на висоті до 10 кілометрів).
Можливо, цей приклад із бразильською адаптацією вертольота H225M для стрільби протикорабельними ракетами Exocet AM39 стане корисним для розвитку Військово-Морських Сил України
Читайте також: Бразилія хоче збудувати для своїх ВМС шість атомних субмарин, подібних французьким Barracuda