xcounter
#

Бразилія обирає для своєї армії колісний танк: поляки пропонують Rosоmak, ракети - українські

Rosomak з 120-міліметровою баштовою системою XC-8 120HP
Rosomak з 120-міліметровою баштовою системою XC-8 120HP
7483

Бразильська армія обирає для себе новий зразок озброєнь - колісні платформи 8x8, озброєні баштою з гарматою калібром не менше 105 мм. Власне, йдеться про колісні танки. Претенденти на цей тендер вже подали заявки (це треба було зробити до кінця березня) і ось-ось очікується виголошення переліку усіх учасників.

Ставки у цій конкурентій грі достатньо високі. Адже йдеться про постачання до 2026 року 221 машини з укомплектованим обладнанням до надання повного пакету логістичної підтримки - разом із пропозицією модернізувати старіші машини EE-9 Cascavel, які нині є на озброєнні армії Бразилії та танки Leopard 1A5 BRA.

Rosomak
Rosomak має низку версій. На фото - лінійний БТР

У польських спеціалізованих ресурсах повідомляється, що Польща також подала заявку на участь у цьому тендері зі своєю бойовою колісною платформою Rosomak, яка виготовляється у країні за ліцензією від фінського концерну Patria. Rosomak має низку версій - БТР, командно-штабна, розвідувальна та медицинська машина, мобільний міномет Rak тощо. Також є версії і колісного танку.

Читайте також: Україна готова модернізувати танки М60 Бразилії і ще 15 потенційних проєктів збройової дружби

Одна - з башнею CMI CT-CV з 105-мм гарматою від бельгійської компанії Cockerill Maintenance & Ingénierie.

БТР Rosоmak
Польский БТР Rosоmak з 105 мм гарматною баштою від СМІ - Wilk

Друга - винищувач танків Rosomak з 120-міліметровою баштовою системою XC-8 120HP, також від компанії Cockerill Maintenance & Ingénierie.

У версії зі 105-мм башнєю від CMI CT-CV до боєукладки цього колісного танку також можуть входити керовані ракети розробки українського ДержККБ "Луч".

Показово, що ДержККБ "Луч" має давні зв'язки з Cockerill Maintenance & Ingénieri, і бельгійці включають український контур лазерного управління ракетою та й самі ракети (це 90-мм та 105-мм Falarik, а також ПТРК "Скіф") до складу своїх пропозицій для різних закордонних замовників.

У разі вибору бразильцями Rosomak з 105-мм баштою CMI CT-CV, звісно, вони можуть постачатися з українськими ракетами Falarik.

Pandur II
Пуск ракети з лазерним наведенням "Фаларік" здійснюється через ствол 105-мм гармати високого тиску Cockerill CV, встановленої в башті модуля CT-CV. Розробка ПТКР "Фаларік" на ДержККБ "Луч" завершилася у 2009 р. ПТУР "Фаларік" забезпечує ураження цілей на максимальній дальності 5500 м через 17 сек. Тандемна бойова частина кумулятивного типу пробиває сталеву броню товщиною 550 мм, захищену динамічним захистом. На фото - Pandur II з башнею CMI CT-CV 105.

Довідково:

Компанія CMI також випускає башні зі 105-мм гарматою CT-CV окремо, і потенційні замовники можуть встановити їх на будь-яку відповідну техніку. Калібр у 105 мм є досить вдалим компромісом: при збереженні основних завдань, з якими справляються 120-мм гармати, самі платформи 6х6 або 8х8 зберігають необхідну мобільність.

105-мм гармата CV з автоматом заряджання здатна вести вогонь як стандартними боєприпасами НАТО, так і снарядами Cockerill M1060CV, які пробивають 560 мм броні під кутом 60 градусів з дистанції до 2 км. Також гармата може вести вогонь тандемними ПТКР Falarick 105.

Pandur II
Башта СТ-СV з українським "Фаларіком"

У вертикальній площині гармата наводиться в межах від -10 до + 42 градусів, що дозволяє машині вести стрільбу непрямою наводкою на дистанції до 10 км і виступати у ролі легкої САУ. З гарматою може бути спарений 7,62-мм або 14,5-мм кулемет, на даху встановлюється зенітний кулемет або дистанційно керована установка.

У башні розміщуються два члена екіпажу (командир і навідник), існує кілька варіантів бронювання аж до 4-го рівня STANAG (захист від 14,5-мм).

У стандартній конфігурації маса бойового модуля CT-CV становить 4300 кг, балістичний захист відповідає першому рівню стандарту STANAG 4569. При збільшенні захищеності до четвертого рівня маса башні зросте до 4900 кг.

У лютому 2010 р. ПТРК "Фаларік" успішно пройшов перші вогневі випробування у Шотландії на "колісному танку". Дві ракети, запущені зі ствола гармати башні CT-CV, яка була встановлена на ББМ "Піранья-3" (Piranha 3) з колісною формулою 8х8, вразили мішені на дальності понад 2900 м.

Але насправді ймовірність перемоги польських Rosomak у бразильскому тендері не є високою. На думку багатьох аналітиків бразильського ринку, найбільші шанси в цій галузі мають італійські бронерозробки концерну IVECO зі 120-мм гарматами - наприклад, Centauro II.

Centauro II.
Centauro II зі 120-мм гарматою

Італійці мають у країні великий вплив, який спирається на наявність виробничих підприємств у Бразилії. У 2013 році в місті Сете-Лагоас було запущено завод IVECO, який щороку виробляє 60 БТР 6x6 Guarani.

6x6 Guarani.
6x6 Guarani

Загалом вже випущено понад 400 БТР, які мають замінити застарілі бронемашини EE-9 Cascavel та EE-11 Urutu, розроблені у сімдесятих роках.

EE-9 Cascavel
Бронеавтомобіль бразильської армії EE-9 Cascavel, озброєний 90-мм гарматою

Бронетранспортери EE-11 Urutu, що мають колісну формулу 6x6 та озброєні одним кулеметом 7,62 мм або калібром 12,7 мм. Броня цих БТР захищає від вогню стрілецької зброї та уламків від снарядів.

EE-11 Urutu
Бронетранспортер EE-11 Urutu серійно виробляється з 1974 року
Читайте також: Якою новою зброєю Україна дивувала бразильців (фото)