xcounter
#

США скасували замовлення Туреччини на винищувачі 5-го покоління: які варіанти тепер є у Анкари

F-35 Lightning II
F-35 Lightning II
6436

Туреччина зможе отримати винищувач 5-го покоління тільки через 10 років, і враховуючи старіючі ПС - їм необхідно знайти тимчасове рішення, пише видавництво Forbes.

Після того, як в 2019 році Туреччина отримала передові російські ЗРК С-400, США скасували замовлення Анкари на стелс-винищувачі F-35 Lightning II 5-го покоління.

Анкара винищувачі 5-го покоління
У Анкари є мало інших варіантів для закупівлі винищувачів 5-го покоління

Проблемний Су-57 5-го покоління в Росії тільки недавно був запущений у виробництво. Китай поки не запропонував свій J-20 на експорт. Проект винищувача 5-го покоління TAI TF-X Туреччини, якщо він буде успішним, не буде повністю готовий до експлуатації до 2030-х років.

Читайте також: Як модернізували російську військову авіацію і чого бракує ВКС РФ

Тим часом ПС Туреччини має ще одну зростаючу проблему. Їх великий парк F-16 4-го покоління поступово старіє, підкреслюючи потребу ПС в літаках покоління 4.5, доки вони не отримають винищувач 5-го покоління. Сильна опозиція США до володіння Туреччиною С-400 означає, що Анкарі не варто чекати допомоги від Вашингтону в модернізації F-16.

Аналітики незалежної дослідницької групи BlueMelange в Анкарі відзначали, що хоча Туреччина експлуатує безліч F-16 "світового класу", час не на їхньому боці.

Туреччина С-400 санкції США
США ввели санкції проти Управління оборонної промисловості Туреччини у відповідь на закупівлю С-400 в грудні 2020 року

"Згідно з нашими оцінками, Туреччина має близько 236 літаків F-16, що складаються з варіантів Block 30, Block 40, Block 50, і Block 50+, але їх бойова готовність спадає," сказали аналітики журналісту Forbes.

Авіоніка та конструкція турецького Block 40 і 50 F-16S була модернізована в рамках Загальної програми реалізації конфігурації (CCIP), завершеної в 2015 році. Додаткові структурні оновлення розпочались цього року в Туреччині з метою продовжити термін служби декількох F-16.

Розробка TF-X 5-го покоління або вдосконаленої версії TF-X покоління 4.5 (що залежить від двигуна, який Туреччина зможе розробити для цього амбітного проекту) "вимагатиме багато часу, щоб досягти первісної оперативної готовності".

TF-X 5-го покоління Туреччина
Аналітики прогнозують, що розробка TF-X 5-го покоління або вдосконаленої версії TF-X покоління 4.5 може зайняти до 15 років

Тим часом, "Туреччині гостро потрібні нові можливості для стабілізації ефективності військово-повітряних сил в 2020-х і в 2030-х роках".

Конкуренти Туреччини та інші регіональні держави вже придбали, або знаходяться в процесі придбання, більш сучасних літаків, ніж F-16. В даний час США модернізують більшість F-16 Греції, що зробить їх найсучаснішими літаками F-16 в Європі. Крім того, Афіни замовили невеликий парк французьких винищувачів Rafale покоління 4.5 і ймовірно, вони також отримають F-35A в недалекому майбутньому.

Далі, головний арабський конкурент Туреччини в останні роки, Об'єднані арабські Емірати (ОАЕ), мають літаки F-16E / Block 62. Деякі з цих літаків Абу-Дабі відправили до Греції для навчань, а також щоб показати свою підтримку Афінам під час підвищеної напруги між ними і Анкарою в Егейському морі. З того моменту дві країни уклали військовий договір.

Літаки F-15SA (Saudi Advanced) Strike Eagles
Саудівська Аравія також експлуатує великий флот передових і сильно озброєних F-15SA (Saudi Advanced) Strike Eagles

Аналітики BlueMeLange вказують на численні проблеми, які вплинули на відносини США-Туреччини в останні роки і їх наслідки для майбутнього ПС Туреччини. Вони вірять, що загальне погіршення положення в області прав людини в Туреччині та комплексне рішення в тупиковій ситуації з С-400 й справі проти Halkbank можуть призвести до "фази примирення" з Вашингтоном.

Якщо це станеться, санкції США, ймовірно, будуть зняті. В такому випадку, відносини Туреччини з Росією і Іраном охолонуть, а відносини з Ізраїлем, Європейським союзом і США - налагодяться. Це не дасть Туреччині ніякої гарантії, що вони зможуть отримати F-35, але принаймні, у них буде більше варіантів для закупівлі літаків покоління 4.5. Крім того, Туреччина змогла б модернізувати існуючий парк F-16 з допомогою США, і отримати можливість купити абсолютно нові F-16V в якості тимчасового рішення.

TF-X
Примирення з США також може забезпечити їх підтримку в створенні двигуна TF-X

Однак, якщо ці проблеми не вирішяться, варіанти Туреччини для покупки західних винищувачів і зброї стануть більш обмеженими. В такому випадку, аналітики передбачають продовження санкцій США і розширення відносин з Росією і Іраном. Тоді Росія може поставити Анкарі Су-35 в якості тимчасового рішення, поки не з'явиться можливість експортувати Су-57 у великих кількостях. Останні варіанти пакистанського винищувача JF-17 4-го покоління - ще одна альтернатива.

Будь-який з цих варіантів цілком може "потребувати мільярди доларів" і декілька років, щоб перетворити і замінити існуючу інфраструктуру і військову техніку.

Отже, аналітики вважають, що найбільш підходящим варіантом для ПС Туреччини буде вирішити усі проблеми з Вашингтоном. У найкращому випадку, Туреччина зможе закупити невелику кількість F-35 в рамках угоди, яка буде супроводжуватися 20-30 новими F-16V і модернізацією 100 літаків F-16 Block 50/50 +.

С-400 Туреччина
Аналітики підкреслюють, що вирішення спору щодо С-400 є обов'язковим для відновлення тісних зв'язків і співробітництва між Туреччиною і більш широким альянсом НАТО

Навіть якщо Конгрес США не зніме санкції, комплексне рішення проблеми з С-400, принаймні, надасть Анкарі більше можливостей на європейському ринку. "Цей сценарій відкриє шлях для Великобританії, Франції, Німеччини, Італії, Іспанії, Польщі, Голландії і Швеції, щоб створити, продати і доставити винищувачі покоління 4 або 4.5, - пояснили вони.

Проте, єдиний реалістичний варіант, який вони бачать в такому сценарії, - це британський Eurofighter Typhoon. "Великобританія є головним консультантом з розробки двигуна для TF-X з компаніями BAE Systems і Rolls Royce", - сказали вони.

Але знову, з Великобританією все теж далеко не просто. У них є невелика кількість базових літаків Eurofighter Typhoon версії Tranche 1, які вони використовують для навчань.

Британський Eurofighter Typhoon Туреччина
З початку 2000-х років Великобританія зберігає дуже близькі стосунки з Туреччиною

Оренда Typhoon версії Tranche 1 не підходить Туреччини, оскільки вони застаріли і, безумовно, не дотягують до стандарту покоління 4.5. Версія Tranche 2 (поряд з французькою Rafale F4), ймовірно, залишиться серед кращих літаків покоління 4.5 в Європі протягом 2020-х років, але оренда всього лише 20-24 одиниць може сильно обмежити можливості Королівських ПС. У той же час, Туреччина не може "інвестувати мільярди в літаки до реалізації TF-X".

На думку аналітиків BlueMeLange, єдиним "розумним рішенням" в цьому сценарії буде комплексна угода, в якій Туреччина спочатку орендує ескадрилью Typhoon версії Tranche 2, щоб отримати доступ до радару з АФАР і ракети Meteor. Потім Анкара замовила б додаткові ескадрильї версії Tranche 4, і ймовірно, відклала проект TF-X назавжди. Замість TF-X, Туреччина б стала "обмеженим партнером" Британії в запланованій програмі винищувача Tempest 6-го покоління.

"Це може спрацювати, але це, безумовно, створить багато політичних проблем в Туреччині". "Тому Туреччина повинна наполягати на примиренні з США, і поставити в пріоритет їх винищувачі замість будь-якої британської угоди", - стверджують аналітики.

Читайте також: ВПС Франції пересідають на новітній Rafale F3-R: які бойові можливості дає цей літак