xcounter
#

США оголосили санкції проти Китаю: як це ускладнює модернізацію B-52

США оголосили санкції проти Китаю: як це ускладнює модернізацію B-52
3448

ПС США хочуть модернізувати B-52 ще на кілька десятиліть служби, включаючи установку нових двигунів. Однак один з двигунів, що розглядаються в проекті, використовується китайською компанією по виробництву авіакосмічної техніки COMAC. У січні міністерство оборони США наклало санкції на COMAC через побоювання, що вони діляться технологіями з Народно-визвольною армією.

Політика Пекіна передбачає військово-цивільне співробітництво. Тому Пентагон попередив, що будь-яка технологія, яка надається цивільним аерокосмічним компаніям, може бути використана військовими.

Нові двигуни B-52 санкції Китай
На думку Forbes, санкції можуть вплинути на плани по оснащенню парку бомбардувальників B-52 новими двигунами

Причина введення санкцій вказує на те, що китайські військові можуть володіти широкими знаннями про двигун CF34 компанії General Electric, включаючи його потенційні уразливості. Чи створює це загрозу безпеці? Поки незрозуміло. Але це може ускладнити проект по заміні двигунів, який і так набагато складніше, ніж думають багато спостерігачів.

Читайте також: Британський флот може поставити ПКР на патрульні кораблі: покриють нестачу фрегатів та есмінців

У 2018 році ПС вирішили списати свої важкі бомбардувальники B-1 і B-2. При цьому вони зберегли більш старі B-52 на дійсній службі до 2050 року, оскільки вони дешевші в обслуговуванні. B-1 і B-2 будуть поступово залишати авіапарк у міру поповнення авіапарку стелс-бомбардувальниками наступного покоління B-21.

Зрештою B-21 може замінити і B-52, але наступні 30 років Stratofortress від Boeing буде грати вирішальну роль як у звичайних війнах, так і в ядерному стримуванні.

Нові двигуни B-52
ПС планують витратити понад 20 мільярдів доларів на модернізацію засобів зв'язку, радарів, боєприпасів і двигунів B-52

Частина програми по модифікації двигунів є найважчою, тому що B-52 несе чотири ТРДД Pratt & Whitney TF33 на кожному крилі в подвійних гондолах. Ці гондоли, які розташовані далеко попереду крил, повинні бути перепроектовані для установки сучасних двигунів.

Чим більше, важче і потужніше нові двигуни, тим більше ймовірність того, що вони створять структурні напруги для пілонів, які прикріплюють гондоли двигунів до крил. В ідеалі ПС хочуть нові двигуни, які імітують характеристики нинішніх TF33, але забезпечують паливну ефективність і надійність.

У служби є чотири комерційних двигуна на вибір: Pratt PW800 бізнес-джетів Gulfstream, GE CF34 китайських регіональних літаків, GE Passport і Rolls Royce BR725. У 2021 році відбудеться конкурс, відомий як Програма заміни комерційних двигунів (CERP), який визначить який двигун дістанеться B-52.

Двигун Rolls-Royce B-52
Двигун, запропонований компанією Rolls-Royce

Однак рішення щодо введення санкцій проти COMAC додає новий аспект до процесу вибору постачальника, оскільки ПС повинні виходити з припущення, що китайські військові мають глибоке розуміння одного з двигунів GE.

General Electric проголосила свою роль у сприянні розвитку авіаційної промисловості Китаю на початку минулого десятиліття, але з тих пір ставлення до Китаю у Вашингтоні погіршилося.

Як це може вплинути на майбутню ефективність B-52? По-перше, установка нових двигунів включатиме в себе заміну гідромеханічних засобів управління TF33 на "повнофункціональну цифрову систему управління двигуном" (FADEC).

Система FADEC модернізація B-52
FADEC оптимізує продуктивність двигуна за допомогою датчиків і комп'ютерів, але буде більш вразлива для кібер-вторгнень, ніж існуюча система

Системи FADEC зазвичай не забезпечують ручне резервне копіювання для пілотів у випадку збою комп'ютерного обладнання або програмного забезпечення. Таким чином, ПС доведеться ретельно проаналізувати кіберзагрози пов'язані з вибором двигунів, які використовуються в аерокосмічній промисловості Китаю.

Це створює новий рівень складності, про який ПС, мабуть, не замислювалися, коли ініціювали зусилля CERP. Ймовірно, таких проблем ставатиме все більше, так як об'єднані сили все частіше звертаються до комерційних постачальників, які продають свою продукцію за кордон або залежать від джерел за кордоном для отримання ключових технологічних ресурсів.

Читайте також: "Промінь смерті" для винищувачів: ПС США планують протестувати лазерну капсулу SHiELD не раніше 2024 року