xcounter
#

Скиди з дронів за досвідом ЗСУ: поки США експериментують - Китай почав виробництво "літаючих" мінометів

14336
ЗСУ активно використовують цивільні дрони у бою (фото: @externalPilot)
ЗСУ активно використовують цивільні дрони у бою (фото: @externalPilot)

У США для тестів скидання ручної гранати реалізують проєкт під егідою DEVCOM, а китайські підприємства вже штампують мультикоптери для скидання мінометних мін

Активне використання цивільних дронів для скидання на ворога малокаліберних боєприпасів, які стали традиційним інструментом вогневого впливу на противника для ЗСУ, стало каталізатором робіт у цьому напрямі й для США та Китаю.

Кожна з цих країн продемонструвала характерні для себе риси проведення "розробок". Зокрема в американській армії спочатку вирішили перевірити наскільки ж реально ефективною може бути така зброя. Хоча, здається після астрономічної кількості відео з передової, де ВОГами та ручними гранатами скинутих з цивільних квадрокоптерів типу Mavic нищиться жива сила, автотранспорт, легка та навіть важка бронетехніка, дивно що взагалі додаткові питання з'являються.

Читайте також: Чи зможе Україна послати вслід за "Москвою" усі субмарини з 3М-14 "Калибр"

У США:

Для випробувань був створений окремий проєкт. Як повідомляє прес-служба збройних сил США він реалізується під егідою Командування розвитку бойових можливостей армії США (U.S. Army Combat Capabilities Development Command - DEVCOM). У самих тестах брали участь Центр озброєння DEVCOM та підрозділи 82-ої та 101-ої повітряно-десантних дивізій, які під час випробувань, які тривали з 22 по 24 лютого, здійснили успішний скид ручної гранати з дрона.

Керування дроном
Керування дроном під час випробувань

Для цього був використаний квадрокоптер RQ-28A від Skydio, зі спеціально розробленим командою інженерів DEVCOM механізмом скидання. Скидати гранату з квадрокоптера було довірено бійцю армійської розвідки 82-ої повітряно-десантної дивізії. Зазначається, що це був перший випадок, коли американський військовий здійснив таку операцію.

RQ-28A
RQ-28A

В результаті тестів у США було доведено можливість такого бойового використання дрона RQ-28A та загальна життєздатність концепції.

скидання з дрона
Результат скидання з дрона

В цей же час десь у Китаї:

Одне з підприємств почало серійне оснащення мультикоптерів сільгосппризначення для скидання мінометних мін. Кожен такий дрон оснащений скидом на 8 мін, які скоріш за все відповідають 82-мм калібру.

Для таких дронів також вже створений відповідне програмне забезпечення, яке працює з самим механізмом скидання. Окрім того, з огляду на інтерфейс можливо навіть опрацьовує певні похибки для більш точного прицілювання.

Єдиний аспект, ці мультикоптери оснащені двигуном внутрішнього згорання, який має доволі характерний звук, який є вагомим демаскувальним фактором.

Але в цілому китайський підхід просто вражає масовістю та готовністю дійсно максимально швидко реагувати на ринок.

Читайте також: Зі схемою постачання танків Abrams для ЗСУ визначилися, але секретів не розкривають