xcounter
#

Силова установка має значення: Делі обирає французькі субмарини

3102
Друга серія субмарин типу Scorpene для індійського флоту матиме анаеробні силові установки
Друга серія субмарин типу Scorpene для індійського флоту матиме анаеробні силові установки

Індія хоче позбавитись від російських дизель-електричних "Варшавянок"

На днях стало відомо, що Індія вирішила достроково розірвати угоду із РФ про оренду атомного підводного човна K-152 "Нерпа", котрий індійський флот використовував під назвою INS "Chakra".

Користуватись цим кораблем флот Індії планував до квітня 2022 року, але уже 7 червня цього року російська субмарина прибула у Владівосток. Причина відмови – постійні проблеми із силовою установкою INS "Chakra".

Читайте також: Індія відмовляється від Т-72: оголошені вимоги до "танка майбутнього" FRCV, російська "Армата" - "пролітає"
На випадок чергової поломки субмарину INS "Chakra" на переході до Владівостоку супроводжував корабель ВМС Індії

Але це – аж ніяк не єдиний приклад, коли індійські військові по тим чи іншим причинам відмовляються від використання субмарин російського виробництва.

Наприклад, Індія протягом 1988 -2000 років придбала 10 дизель-електричних підводних човнів проекту 877 "Варшавянка". Ці субмарини в складі індійського флоту показали себе ненадійно: 14 серпня 2013 року підводний човен ВМС Індії S63 Sindhurakshak затонув внаслідок пожеж, однотипний човен S59 Sindhuratna постраждав від пожежі в третьому відсіку в морі поблизу Мумбая 26 лютого 2014 року.

На цьому фото - одна з індійських субмарин типу Kilo, що пройшла модернізацію в РФ, та по дорозі додому зробила зупинку в британському Портсмуті

Відповідно, Індія була вимушена шукати заміну для оновлення свого підводного флоту.

Вибір упав на підводні кораблі за французьким проектом Scorpene. Першу серію із шести човнів цього типу індійські ВМС мають отримати до червня 2022 року, три такі кораблі уже введені в склад флоту.

Ще два таких підводних човни - добудовуються

А тепер, як пише портал Defence News, уряд Індії схвалив програму по будівництву другої серії з шести підводних човнів типу Scorpene. Вартість цієї програми – 6,14 мільярдів доларів.

Особливість кораблів другої серії – вони мають отримати анаеробну установку. І схоже, це відповідно вплине на темпи реалізації програми: першу анаеробну субмарину типу Scorpene індійський флот має отримати лише в 2030 році.

Якщо програма завершиться успішно, Індія зможе виробляти та продавати субмарини
Читайте також: Індія хоче винищувач п'ятого покоління: Велика Британія дасть потрібні технології