xcounter
#

Сплавити застаріле: Росія пропонує Індії вживані підводні човни

50
Сплавити застаріле: Росія пропонує Індії вживані підводні човни

Росія запропонувала Індії придбати три відремонтованих підводних човнів типу Kilo (пр. 877ЕКМ) з наявності свого флоту.

Про це повідомляє Defense Express із посиланням на індійське джерело Indian Aerospace Defence News. Ціна можливої угоди визначається в межах $1,8 млрд. За ці кошти Росія пропонує виконати роботи з ремонту й переобладнання трьох підводних човнів цього типу ВМС Індії.

Повідомляється, що Індія також розглядає можливість придбати в Росії вживані літаки МіГ-29СМТ, Іл-76МД й Іл-78 для поповнення нестачі військових літаків.

Читайте також: SIPRI знову робить помилки щодо українського експорту

Коментар Defense Express

Росія пропонує придбати в неї справжні вживані підводні крематорії, з якими Індія вже має досить сумний досвід. Так, 14 серпня 2013 року підводний човен ВМС Індії S63 Sindhurakshak проєкта 877ЕКМ затонув внаслідок пожежі та вибухів у першому відсіку. Жодному з 18 членів екіпажу не вдалося вижити. Тодішній міністр оборони Індії Аракапарамбіл Курієн Ентоні назвав трагедію найсерйознішою в історії ВМС Індії за останні 40 років.

Ще один індійський підводний човен цього ж проєкту S59 Sindhuratna постраждав від пожежі в третьому відсіку в морі поблизу Мумбая 26 лютого 2014 року, під час якої загинули два офіцери.

З іншого боку, Індія передусім має вирішувати задачу протистояння з Пакистаном як головним геополітичним супротивником, який в кінці 2015 року замовив в Китаю вісім сучасних неатомних субмарин типу 041 з повітронезалежною силовою установкою, тоді як до складу ВМС Індії за останні 15 років не увійшло жодного нового дизель-електричного підводного човна. Вважається, що субмарини типу 041 є набагато технологічнішими, ніж російські підводні човни пр. 877ЕКМ, і мають нівелювати чисельну перевагу підводного флоту, який має на сьогодні Індія.

Читайте також: В РФ за один день розбилися військові літаки Су-27 та L-39