xcounter
#

Індія хоче винищувач п'ятого покоління: Велика Британія дасть потрібні технології

4263
Зокрема, британці пообіцяли поділитись технологіями для розвитку програми винищувача Tejas
Зокрема, британці пообіцяли поділитись технологіями для розвитку програми винищувача Tejas

Обидві країни уже погодили "дорожню карту" співпраці, що триватиме мінімум до 2030 року

Амбіції Індії у сфері розвитку оборонних технологій заходять значно далі простого "імпортозаміщення" основних технологій та зразків озброєння в інтересах вітчизняних збройних сил.

Наприклад, Defence Express розповідав, що Делі веде програму TEDBF по розробці палубного винищувача п’ятого покоління, котрий буде оснащений двома двигунами.

Читайте також: Індія задіяла військово-морський флот для боротьби з Covid-19
Рендер літака, що розробляється за програмою TEDBF

Тепер же індійський ОПК отримав відповідний інструмент для досягнення своїх "технологічних" цілей.

Уряди Індії та Великої Британії 4 травня цього року оголосили, що обидві країни співпрацюватимуть між собою в сфері розвитку оборонних технологій. Така співпраця стосуватиметься головним чином сектору авіабудування, зокрема розвитку програми легкого винищувача Tejas та розрахована щонайменше до 2030 року, пише портал Janes.

Індія хоче продавати на експорт винищувачі Tejas

Також – британські та індійські компанії співпрацюватимуть за проектами, що передбачають будівництво авіаносців та підводних човнів для військово-морських сил Індії.

Відзначається, що така співпраця буде взаємовигідною для обох країн: Індія зможе імпортувати потрібні для себе технології, Велика Британія – втілити один із пунктів своєї нової оборонної стратегії, яка передбачає зокрема посилення взаємодії в сфері оборонних технологій з країнами Азіатсько-Тихоокеанського регіону.

Перспективний авіаносець INS Vikrant зможе запускати літаки лише за допомогою трампліна, для наступних авіаносців британці пропонують постачати "повноцінні" катапульти

Укладена "дорожня карта" передбачає, що Індія та Велика Британія "розпочнуть нове, амбіційне стратегічне партнерство у галузі співпраці у галузі досліджень, інновацій, технологій та промисловості для розвитку трансформаційних можливостей оборони та безпеки".

І також – "створять портфель спільно-британських проектів спільної діяльності з метою підтримки розвитку нових технологій та можливостей, включаючи урядові та бізнес-домовленості та проекти".

Цілком можливо, що Велика Британія в перспективі навіть вироблятиме для ВМС Індії атомні субмарини за проектом Astute
Для взаємодії за окресленими напрямками уряди обох країн використовуватимуть уже існуючі механізми, зокрема британсько-індійську консультативну групу з питань оборони, яка була створена в 1990-х роках. Також - двосторонній меморандум про взаєморозуміння в галузі оборонних технологій (MOU), що був підписаний ще в 2019 році.
Велика Британія та Індія співпрацюють також у сфері наземних озброєнь, зокрема британська Pearson Engineering стала уже ексклюзивним постачальником тралів для бронетехніки індійської армії
Читайте також: Northrop Grumman візьме участь у розробці "безпілотного винищувача" для Великої Британії