xcounter
#

Що з "російського ленд-лізу" зараз воює в строю ЗСУ, і які машини ремонтувати найскладніше

17210
"Парад" трофейних танків, фото - прес-служба 93-ої бригади ЗСУ, 9 травня 2022 року
"Парад" трофейних танків, фото - прес-служба 93-ої бригади ЗСУ, 9 травня 2022 року

Іноді буває не зовсім правильно порівнювати обсяг трофеїв від армії РФ та кількість техніки, отриману від Заходу

The Washington Post в своїй черговій публікації розповіло про те, як наші військові ремонтують та використовують трофейні бронемашини, здобуті в боях проти армії РФ. Головний посил – бійці ЗСУ мають проблеми, іноді непереборні, з відновленням та використанням техніки, здобутої за "російським ленд-лізом".

Бо рашисти свою бронетехніку кидають, м’яко кажучи, в край поганому стані, і зрозуміло, що не лишають до них комплекти запасних частин. Які здобути вкрай важко, навіть якщо дуже попросити у техніків із сусідньої бригади.

Читайте також: Скільки часу потрібно на відновлення трофейної техніки, і як в "полях" знайти дефіцитні запчастини
Комплектуючі для відновлення трофейної техніки, фото - прес-служба 93-ої бригади, дата публікації - 4 серпня 2022 року

Як ілюстрацію до своїх тез журналісти WP наводять приклад, що зараз в строю та на ходу залишились лише декілька трофейних БМП-3, бо такі машини до вторгнення РФ не стояли на озброєнні нашого війська, відтак бази для їх обслуговування нема. Співвідношення здобутих як трофеї танків виглядає так – 20% можна одразу в бій, ще 30% можна поставити в стрій після ремонту, а інші 50% - "сміття". що годиться лише для "канібалізму запчастин".

При цьому вони наводять слова одного із танкістів 25-ої десантно-штурмової бригади, який за останні 7 місяців буквально "6-7 разів міняв танки, бо вони потребували ремонту", і тепер він воює на Т-80.

Російська БМП-3, що на початку березня 2022 року стала трофеєм ЗСУ, фото з відкритих джерел

Вищевикладене може виглядати як "холодний душ" особливо після популярного в наших медіа порівняння – тікаючи з нашої землі, рашисти залишили по собі настільки багато техніки та зброї, що це більше за обсяги поставок від Заходу. З чого власне й народився мем "російський ленд-ліз", кількісні показники якого опирались на моніторинг з відкритих джерел.

За консервативними оцінками Oryx виходило, що за весь час війни наші військові взяли як трофеї 421 танк, 445 бойових машин піхоти, 195 ББМ інших типів та 92 САУ. "На папері" виглядає потужно. Але такі оцінки не враховували, яка кількість із цих машин потім була використана як "донори запчастин", для відновлення іншої техніки в строю ЗСУ. Або ж "перепрофільована" для використання за іншим призначенням.

Імпровізована САУ на базі МТ-ЛБ з використанням МТ-12 "Рапіра" 59-ої механізованої бригади, серпень 2022 року, фото з відкритих джерел

Наприклад, за оцінками Oryx, за весь час війни бійці ЗСУ захопили у рашистів зокрема 37 танків Т-80У та 7 танків Т-80УЕ-1. Але схоже, що ці танки далі майже повністю були використані як "донори запчастин" для відновлення наших Т-80УД, що стояли на консервації. Або ж – варто пригадати уже поширену практику перетворення трофейних МТ-ЛБ на імпровізовані САУ, оснащені гарматами МТ-12 "Рапіра".

Бійці ЗСУ одразу ж використовують у ділі будь-яку справну техніку, яку кидають орки на полі бої. Але по мірі інтенсивності в техніці можуть накопичуватись поломки, необхідних запчастин для ремонту може не знайтись, і цю бронемашину доведеться "поставити на прикол". Так як все буде відбуватись "не для зайвих очей", будь-який моніторинг із відкритих джерел цього не врахує.

Трофейний танк Т-80У, фото - прес-служба 93-ої бригади, дата публікації - 4 серпня 2022 року

На початку грудня 2022 року Командувач Сухопутних військ генерал-полковник Олександр Сирський зазначав, що за підсумками успішного контрнаступу на Харківщині, який власне й породив мем "російський ленд-ліз", ЗСУ взяли трофейної техніки на два танкових батальйони та на "близько двох батальйонів техніки механізованих військ". По суті, мова про всього лише 60 танків та близько 60 ББМ (хоча і не варто виключати фактор можливого применшення реального результату, щоб ввести в оману противника).

Тим не менш вищевикладене показує, що порівнювати дані по фактично отриманій допомозі від Заходу та дані по трофеям від армії РФ, взяті із соцмереж – буває не завжди коректно, бо порівння може не відображати реальної ситуації у військах.

Ворожа БМП-3, що стала трофеєм ЗСУ, липень 2022 року, Ізюмський напрямок
Читайте також: Ангола хоче бути союзником США, її "зайва" радянська зброя може допомогти ЗСУ