xcounter
#

Що це за радянська ракета С-10 "Гранат", на основі якої рашисти зробили "Калибр"

15712
Завантаження крилатої ракети 3М-14 "Калибр" на підводний човен рашистів проекту 636.6 в тимчасово окупованому Севастополі, ілюстративне фото з відкритих джерел
Завантаження крилатої ракети 3М-14 "Калибр" на підводний човен рашистів проекту 636.6 в тимчасово окупованому Севастополі, ілюстративне фото з відкритих джерел

Це може зокрема "підказати", чи є у рашистів потенціал зробити свої "Калібри" примітивнішими для більшої масовості

Влітку цього року рашисти планують почати виробництво крилатих ракет повітряного базування Х-50, які вважаються "спрощенішою версією" Х-101, щоб активізувати удари по цивільній інфраструктурі Україні осінню-взимку цього року. При цьому проект ракети Х-50 досі лишається "оповитий туманом", тому зокрема, ми поки що не можемо оцінити, наскільки більшим буде виробництво таких КР порівняно з Х-101, по яким піковий показник складає 30-40 ракет на місяць.

На цьому тлі ми не можемо виключати, що рашисти можуть як мінімум спробувати "спростити" виробництво ракет морського базування "Калибр", пік виробництва по яким заледве виходив на 15-20 одиниць на місяць. Але яким тут може бути потенціал до "спрощення", зможемо оцінити, якщо згадаємо про "попередника" цієї КР – радянську крилату ракету морського базування С-10 "Гранат".

Читайте також: Якщо рашистам не дати FPGA, то їх ракети Х-101 не полетять, а робити Х-50 сенсу не буде
Під цифрою "7" тут відображені проекції крилатої ракети С-10 "Гранат", поряд для порівняння під цифрою "8" - 3М-54, протикорабельна версія ракети "Калибр", ілюстративне зображення з відкритих джерел

Крилата ракета С-10 "Гранат" була прийнята на озброєння ВМФ СРСР в 1984 році, розробка стартувала ще у 1976 році, а випробування по факту завершились тільки в 1988 році, і начебто саме на основі цього "изделия" радянські конструктори розробляли РК-55 "Рельєф" - попередника "Искандер-К".

С-10 "Гранат" створювалась саме як носій ядерної зброї, до 1991 року радянський ВПК встиг виготовити до 100 ракет, які після 1991 в рамках тодішніх політичних домовленостей між Кремлем та США були зняті з бойового чергування та поставлені на зберігання.

У 2016 році з’явилась інформація, що Міноборони РФ оголосило тендер по вибору підрядника для утилізації 60 ракет С-10 "Гранат", що також мали позначення 3М10. Чи вибрали підрядника, чи почали таки процес утилізації цих КР – достеменно невідомо. Через що, наприклад, нема підстав вважати, що рашисти таки точно утилізували усі свої С-10 "Гранат", відповідно, такі ракети для них навряд чи виглядають "артефактами з далекого минулого", які неможливо відновити.

Рашисти стверджують, що КС-10 "Гранат" була по суті ідентична іншій радянській крилатій ракеті наземного базування - КС-122, вона ж РК-55 "Рельеф", архівне зображення з відкритих джерел

Радянська С-10 "Гранат" та рашистська 3М14 "Калибр", на перший погляд, мають "ідеологічну" та візуальну подібність, але між ними все таки є дві важливі відмінності.

Перша – масо-габаритні параметри: стартова маса С-10 "Гранат" складала близько 1500 кг, в той час як маса "Калібра" залежно від модифікації може сягати 2000 кг; а якщо той же "Калибр" має діаметр 533 мм, тому ніяких нюансів при відстрілі з торпедного апарата нема, то С-10 "Гранат" при діаметрі в 510 мм потрібно було запускати в спеціальному пеналі; важлива різниця також у масі БЧ – понад 400 кг в ракети "Калибр" та лише 200 кг в ракети С-10 "Гранат".

Завантаження крилатої ракети 3М-14 "Калибр" на підводний човен рашистів проекту 636.6 в тимчасово окупованому Севастополі, ілюстративне фото з відкритих джерел

Друга важлива відмінність – тип двигуна: якщо на "Калібрі" стоїть ТРДД-50, то на С-10 "Гранат" стояв ТРДД Р-95А-300, і це було вимушеним рішенням, бо на той момент ТРДД-50 не був доведений до необхідної кондиції (хоча й планувався першопочатково для установки на С-10 "Гранат").

Відповідно, на такому тлі можемо припустити, що якщо рашисти захочуть "спростити" свої "Калібри" для масовішого виробництва, то можуть піти таким шляхом. Формально, вони виготовлятимуть рівно ту ж саму ракету, але погіршену за якістю, та змиряться із погіршенням ТТХ та з використанням "некондиційних" елементів, зокрема двигунів, і при цьому все рівно кричатимуть про "аналоговнєтні" ракети "Калибр".

Виробничі потужності рашистського "ОДК-Сатурн", де виготовляють двигуни до рашистських КР, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: Кремль відстріляв майже 4300 ракет "Луна" та "Скад" в Афганістані після виходу військ, результату нуль