xcounter
#

Ще одна і напевно ключова проблема з радянськими винищувачами, яка аргументує потребу у F-16

F-16 (фото: US DoD)
F-16 (фото: US DoD)
14967

Навіть з переданими від союзників літаками МіГ-29 українські Повітряні Сили ризикують залишитись без справних машин та без ракет до них, якщо не будуть передані західні винищувачі 4+ покоління

Командувач Повітряних Сил генерал-лейтенант Микола Олещук тезово пояснив необхідність якнайшвидшого отримання Україною західних багатоцільових винищувачів. І чому отримання F-16 є більш ніж важливим.

Серед тез перелічено необхідності захисту від ракетних ударів тилових районів, відтискання ворожої авіації від передових позицій на фронті, зокрема й з рубежів з яких ворог здійснює скидання плануючих авіабомб. Саме ці машини можуть завдавати високоточні удари, контролювати морський простір.

Читайте також: Армія США масово пересяде на конвертиплани від Bell - рішення остаточне, скарга Lockheed Martin та Boeing відхилена

Але серед переліку є пункти, які насправді цілком є ключовими. Бо мова йде не про те, щоб розширити можливості Повітряних Сил України, а про те, що без F-16 Україна взагалі може залишитись без тактичної авіації. Бо для того, щоб бойові літаки понад рік виконували щоденно бойові завдання їх необхідно ремонтувати та підтримувати їх ресурс. А також забезпечувати озброєнням - наприклад ракетами "повітря-повітря", щоб збивати крилаті ракети та дрони.

Й для прикладу можливо навести паспортні дані ресурсу двигуна РД-33 для МіГ-29, який вже у модернізованій у РФ "другій серії" має загальний ресурс у 1400 годин, а до першого капітального ремонту - 400 годин. Для РД-33 перших випусків, його ресурс значно менший, що й було однією з його проблем, бо проектувати РД-33 почали ще у 1968 році, постачати до війська у 1981 році, а офіційне прийняття на озброєння відбулось лише у 1985 році. І така непослідовність була пов'язана з тим, що СРСР мав розпочати випуск МиГ-29 навіть попри наявність доопрацьованого двигуна.

МиГ-29 Повітрняних сил України
МиГ-29 Повітряних сил України (фото 2021 року однієї з бригад тактичної авіації ПС ЗСУ)

Щодо АЛ-31Ф для Су-27 "паперовий" визначений ресурс знаходиться десь у районі 1000-1500 годин, а на початку їх виробництва у СРСР у 80-х взагалі був близько 100, хоча військові вимагали мінімум 300.

І це лише двигуни, як одного з агрегатів. Але ресурс мають також всі інші компоненти літака, включно з планером. І загальний ресурс радянського винищувача - це орієнтовно до 6 тисяч годин або до 25 років експлуатації за які він має пройти три капітальних ремонти. І тут можливо лише нагадати, що наймолодшому винищувачу в Україні станом на 2021 рік було 30 років.

З ракетним озброєнням ситуація також не стає кращим з кожним пуском, бо є питання де брати ракети до винищувачів, які можуть використовувати Р-27, Р-73 та Р-60 для знищення повітряних цілей. Певною мірою це рятується тим, що Р-27 та Р-73 виробляється, включно із модернізованими версіями, в Україні, але скільки їх випускають зараз на рік - окреме питання.

Р-27 Р-73
Р-27 та Р-73 під крилом Су-27 (фото 2022 року однієї з бригад тактичної авіації ПС ЗСУ)

А у Повітряних Силах України зазначають, що "запаси навіть застарілих і малоефективних радянських боєприпасів для наявного авіапарку невпинно зменшується".

Саме тому, самі льотчики й резюмують - перехід на F-16 чи іншу західну платформу з широким асортиментом сучасного озброєння - єдиний вихід.

Читайте також: Кіпр повідомив, що не готовий поділитися своїми запасами радянсько-російського озброєння з Україною