xcounter
#

Росіяни лише раз за всю історію відстріляли всі ракети з атомного човна, бо "червона кнопка" - не так просто, як здається

7203
Запуск міжконтинентальної балістичної ракети з російського атомного підводного крейсера, зображення з відкритих джерел
Запуск міжконтинентальної балістичної ракети з російського атомного підводного крейсера, зображення з відкритих джерел

Цей факт варто враховувати, коли Кремль піде на новий виток "ядерного шантажу"

Представники воєнно-політичного керівництва РФ час від часу погрожують цивілізованому світу застосувати ядерну зброю або у війні проти України, або ж проти Заходу напряму. Вагу їх словам дає обсяг ядерного арсеналу в розпорядженні ЗС РФ. Але тут варто враховувати, окрім існуючого "на папері" арсеналу, й організаційну готовність його застосувати. А тут можуть бути свої нюанси.

Наприклад, росіяни лише один раз за всю історію відстріляли повний залп в 16 міжконтинентальних балістичних ракет (МБР) з атомного підводного човна, і це було ще напередодні розвалу СРСР. Бо навіть в технологічному плані натиснути "червону кнопку" - не так просто як здається.

Читайте також: Рашисти лише зараз зробили партію атомних торпед "Посейдон", якими лякали ще 3 місяці тому
Візуалізація запуску МБР з радянського атомного підводного крейсера проекту 667 часів "Холодної війни", ілюстративне зображення з відкритих джерел

Коли Радянський Союз та США в 1989 році домовлялись про скорочення стратегічних ядерних озброєнь, перед Кремлем виникла дилема – а який із елементів "ядерної тріади" скоротити, через непотрібність та «з метою економії бюджетних коштів". В першу чергу кремлівські "теоретики" подумали саме про підводну складову, бо в них виникло цілком резонне питання – а якщо ядерна війна таки почнеться, то чи зможуть їх атомні підводні човни відстріляти весь залп МБР на борту?

Сумнівів додавав той факт, що досі ніхто не проводив подібні навчальні стрільби. А перша спроба провести схожі стрільби у серпні 1989 року, в рамках операції "Бегемот", завершилась невдало – ракета в шахті вибухнула, човен вийшов з ладу.

Підготовка до завантаження МБР типу Р-29М на атомний підводний човен проекту 667, ілюстративне зображення з відкритих джерел

Керівництво радянського ВМФ "пішло на другу спробу", що стала операцією «Бегемот-2». Для цієї місії обрали атомний підводний крейсер К-407 "Новомосковск" проекту 667БРДМ "Дельфин", екіпаж якого цілий рік інтенсивно тренувався на різного роду тренажерах, та провів аж 5 навчальних виходів у море.

Технологічний нюанс полягає в тому, що під час відстрілу навіть однієї МБР потрібно багато зусиль, щоб утримати стабільність ходу субмарини. А тут постала задача відстріляти усі 16 балістичних ракет, і не тільки утримати стабільний хід, але й забезпечити надійність роботи всієї апаратури.

Запуск МБР типу Р-30 "Булава" із атомного підводного крейсера К-552 ВМФ РФ у жовтні 2021 року, ілюстративне зображення з відкритих джерел

В підсумку задача вдалась, 6 серпня 1991 року атомний підводний крейсер К-407 успішно відстріляв усі 16 наявних на борту МБР типу Р-29М. Але більше подібних експериментів росіяни не проводили, для них "рекорд" уже після розвалу СРСР – відстріляти за один раз максимум 4 балістичні ракети із підводного човна.

Виходить, що Кремль хоч і заявляє про ставку на "превентивне ядерне стримування", але не приділяє належні зусилля для боєздатності як мінімум одного компоненту "ядерної тріади". І про це завжди варто пам’ятати, як тільки знову піде мова про те, що рашисти вчергове погрожують ядерною зброєю.

Відвантаження ракети Р-30 "Булава" для проведення чергового випробувального пуску, ілюстративне зображення з відкритих джерел
Читайте також: Кораблі РФ не завантажили тактичне ядерне озброєння: розвідка Норвегії уточнила повідомлення