xcounter
#

Кораблі РФ не завантажили тактичне ядерне озброєння: розвідка Норвегії уточнила повідомлення

Великий протичовновий корабель проєкту 1155 "Вице-адмирал Кулаков" Північного флоту РФ
Великий протичовновий корабель проєкту 1155 "Вице-адмирал Кулаков" Північного флоту РФ
5037

А прискіплива увага до питання бойового чергування кораблів РФ з ядерним озброєнням пов'язано з тим, що саме воно стало для Кремля єдиним стримувальним фактором на фоні втрат від ЗСУ

Нещодавно цілий ряд ЗМІ опублікував новину з посиланням на звіт норвезької розвідки Etterretningstjenesten щодо завантаження на надводні кораблі Північного флоту РФ тактичної ядерної зброї.

Водночас наразі цей звіт зазнав змін й містить пряме уточнення, що надводні кораблі РФ виходять у море без тактичного ядерного озброєння.

Читайте також: Нідерланди закуповують 20 HIMARS, включно з ATACMS: у скільки обійдеться угода
Важкий атомний ракетний крейсер
Важкий атомний ракетний крейсер "Петр Великий" Північного флоту РФ

Як пише норвезьке профільне видання Barents Observer, яке поспілкувалось з представницею розвідки Анн-Крістін Б'єргене [Ann-Kristin Bjergene], минуле формулювання давало простір для трактування. Зазначимо, що попередня версія звіту містила наступне формулювання:

"Значна частини ядерних сил [ред. - РФ] розміщена на підводних човнах та надводних кораблях Північного флоту. Тактичне ядерне озброєння становить особливо велику загрозу за декількома оперативними сценаріями, в яких можуть брати участь країни НАТО".

Це й стало приводом для деяких ЗМІ розповсюдити новину, що російські кораблі почали виходити в море з тактичним ядерним озброєнням. Також зазначимо, що взагалі окрема увага норвезької розвідки до цієї теми пов'язана з тим, що Збройні Сили України завдали збройним силам РФ значних втрат. І тепер, щоб утримувати баланс своєї обороноздатності, Кремль спирається виключно на ядерну зброю.

К-549
Загрозу підводних човнів з ядерним озброєнням ніхто не скасовував, на фото - К-549 "Князь Владимир", проєкту 955А "Борей-А"

У будь-якому випадку зараз формулювання у звіті виглядає наступним чином:

"У цьому контексті стратегічні підводні човни Північного флоту є основним потенціалом, оскільки вони мають ядерну зброю. Жодних змін в озброєнні російських надводних бойових кораблів на Північному флоті ми не бачимо. Тактична ядерна зброя є особливо серйозною загрозою в кількох оперативних сценаріях, в яких можуть брати участь країни НАТО".

Також видання згадує, що рішення не розміщувати на кораблях тактичної ядерної зброї стало результатом "джентльменської домовленості" між СРСР та США у 1991 році. Але віра у те, що для Кремля будь-які угоди, тим паче формальні, мають хоча б якесь значення - більш ніж оптимістичний підхід.

Ракетний крейсер
Ракетний крейсер "Маршал Устинов" проєкту 1164 "Атлант" Північного флоту РФ, "сістершип" знищеної "Москви"

Більше того, рашисти зараз отримали повноцінне уявлення щодо реальної точності та ефективності свого ракетного озброєння. Й тому цілком логічним рішенням для Кремля може стати повернення до бойового чергування кораблів саме з ядерними зарядами на борту. Але це впирається у питання його наявності у достатній кількості, а також реальної боєготовності самих зарядів.

Також докладаємо нову версію звіту норвезької розвідки щодо загроз з боку РФ.

Читайте також: Нідерланди закуповують 20 HIMARS, включно з ATACMS: у скільки обійдеться угода