xcounter
#

Росіяни хотіли ударний БПЛА на базі "Стрижа", схоже, що вони його зробили, але є нюанс

36529
Зразок російського реактивного БПЛА "Гром" від компанії "Кронштадт", літо 2024 року, фото з відкритих джерел
Зразок російського реактивного БПЛА "Гром" від компанії "Кронштадт", літо 2024 року, фото з відкритих джерел

В Росії презентували новий ударний реактивний дрон, який однак має доволі сумнівні перспективи

Російські профільні ресурси пишуть, що в рамках експозиції виставки форуму "Армия-2024" має відбутись презентація проекту реактивного ударного безпілотника під назвою "Гром" від компанії "Кронштадт", який зокрема має виступити носієм керованих авіаційних ракет, зокрема протирадіолокаційних Х-31.

Поки що по цьому проекту реактивного ударного БПЛА "Гром" заявляються лише обмежені дані, зокрема орієнтовний перелік задач та максимальний показник бойового навантаження в 2000 кілограмів, який власне й має дозволити застосування зокрема керованих авіаційних ракет.

Зразок російського реактивного БПЛА "Гром" від компанії "Кронштадт", літо 2024 року, фото з відкритих джерел

Можемо оцінити, що візуально реактивний російський дрон "Гром" схожий на проект російського ударного реактивного БПЛА Ту-300 "Коршун" зразка 1990-х років, який накреслювався на базі Ту-141 "Стриж".

Про сам Ту-300 "Коршун" ми уже розповідали детально в окремій публікації, тут же коротко нагадаємо про базові особливості. Якщо коротко, то в рамках цього проекту росіяни спробували перетворити "Стриж" на носія некерованих авіабомб, але цей проект так і не дійшов до стадії практичної реалізації.

Оскільки розробники із КБ "Туполева" так і не змогли пояснити потенційним замовникам з Міноборони РФ те, як вони збираються вирішувати питання з підвіскою озброєння на Ту-300 "Коршун" та подальшим запуском цього дрона для бойого застосування.

Російський безпілотник Ту-300 "Коршун", архівне зображення з відкритих джерел

Ці всі аспекти аж ніяк не виключають ймовірності того, що конструктори компанії "Кронштадт" могли використати проект Ту-300 як базу для свого реактивного БПЛА "Гром", але далі починаються свої нюанси.

Наприклад, як самі розробники реактивного дрона "Гром" бачать можливу конкуренцію свого виробу із іншим аналогічним проектом – С-70 "Охотник", по якому щоправда планові строки початку серійного виробництва постійно зсовуються вправо.

Окремо для росіян може стояти питання про те, як виглядає співвідношення "вартість/ефективність" у разі можливого застосування реактивного БПЛА "Гром" в ході повномасштабної війни РФ проти України.