xcounter
#

Rheinmetall показала на DSEI нову ракетну версію всюдихода Mission Master XT​: тепер вже з Brimstone

Високоточні ракети на роботизованих платформах стають все більш популярними
Mission Master XT Fire Suppor
Mission Master XT Fire Suppor
1378

Компанія Rheinmetall продемонструвала на виставці DSEI у Лондоні дистанційно керовану машину Mission Master XT​ у версії вогневої підтримки (Mission Master XT - Fire Support), розроблену у співпраці з групою MBDA.

Платформа Mission Master XT, яка оснащена ПУ з ракетами Brimstone, може автономно виконувати різні тактичні завдання, забезпечуючи перевагу підрозділам на поле бою. У числі можливих завдань: засідки, нанесення ударів, вогнева підтримка і придушення систем ППО противника.

Mission Master XT - Fire Suppor
Mission Master XT Fire Suppor. На платформі встановлено ПУ з 4 ТПК з ракетами Brimstone

При цьому ПУ дозволяє виконувати залп декількома ракетами для одночасного ураження декількох цілей або однієї цілі з високою ймовірністю.

Читайте також: Російські роботи "Уран-9", які провалилися в Сирії, взяли участь у навчаннях "Запад-2021"
Brimstone
Ракета Brimstone

Високоточні ракети "Брімстоун" від компанії MBDA стоять на озброєнні британської армії, вони розроблялась як аналог американського Hellfire. Ракета оснащена вдосконаленою дворежимною (радіолокаційної/напівактивною лазерною) головкою самонаведення. Ракета може застосовуватися у складних метеоумовах для ураження рухомих і нерухомих цілей (включаючи основні бойові танки) як в межах прямої видимості, так і поза зоною прямої видимості - до 8-11 км.

Автономний наземний дрон Mission Master XT від Rheinmetall
Автономний наземний дрон Mission Master XT від Rheinmetall

Нова версія дистанційно керованої машини з ПУ з ракетами реалізована на платформі Mission Master XT від компанія Rheinmetall, про яку ми вже писали. Вона може застосовуватися на будь-якій екстремальній місцевості і також здатна долати водні перешкоди уплав з повним корисним навантаженням. Як це відбувається, можна подивится на прикладі українського всюдиходу NOMAD, який має схожі можливості - ну, хіба що треба забезпечити дистанційне керування NOMAD.

Безпосередньо Mission Master XT, звісно, вже обладнана комплектом забезпечення автономності PATH (Proven-Agnostic-Trusted-Highly Autonomous) від компанії Rheinmetall, який включає набір датчиків і алгоритмів сприйняття оточуючого середовища. Це забезпечує розширені можливості автономного руху і навігації.

PATH дозволяє створювати групи з керованих людиною платформ та безекіпажних мащин. Як приклад, очікується, що екіпажі бойових броньованих машин на кшталт ОБТ "Челенджер", ББМ "Лінкс", "Пума" і інші зможуть взаємодіяти і управляти з бойовою платформою Mission Master XT у версії вогневої підтримки. Додавання цих "надійних ведених" дозволить збільшити вогневу міць підрозділу і підвищити живучість керованої людиною техніки в бою.

Платформа Mission Master XT у версії безекіпажної машини вогневої підтримки демонструє наявність нових трендів:

- активний розвиток таких платформрізними виробниками є усвідомленням того, що військові будуть їх застосовувати у альянсі з керованими платформами;

Європейські компанії Milrem Robotics і Kongsberg Defense & Aerospace об’єднують свої зусилля для розробки та створення нової бойової роботизованої машини, що відповідає вимогам збройних сил Європи та США. Так, на виставці DSEI у Лондоні компанії представили концепцію Nordic Robotic Wingman – бойової роботизованої платформи.

- оснащення дистанційно керованих платформ високоточним керованим озброєнням є розумінням того, що вони мають стари першим рубежем у протидії загрозливим броньованим цілям на полі бою - раніш, ніж ці ворожі танки чи ББМ становитимуть загрозу керованим людиною платформам. Як черговий приклад - на нещодавеій виставці у Польщі вперше представили демонстратор пускової установки протитанкових керованих ракет "Пірат", інтегрованої у склад озброєння нового бойового модулю. Сам модуль - з дистанційним керуванням, встановлений на роботизовану платформу.

Роботизована плафторма з ПТРК Pirat / Фото: Валерій Рябих, Defense Express

Читайте також: Новий бойовий всюдихід від ​Rheinmetall: майже як український Nomad, але без екіпажу (відео)