xcounter
#

Протидія малим дронам: коли Пентагон планує провести першу демонстрацію технологій американської промисловості

Протидія малим дронам: коли Пентагон планує провести першу демонстрацію технологій американської промисловості
1432

Американські військові мають уже понад 40 систем, призначених для застосування в умовах Близького Сходу

Міністерство оборони США розробляє систему протидії малим дронам, яку зможуть використовувати американські військові та союзні країни в умовах воєнного конфлікту. Для реалізації такої програми Пентагон заснував Об'єднаний підрозділ з протидії малим БПЛА (Joint Counter-Small Unmanned Aircraft Systems Office або JCO).

Зокрема, у вересні 2020 року американське оборонне відомство затвердило набір характеристик, якою має володіти перспективна система протидії малим БПЛА. На цей набір характеристик зможе оператись промисловість, котра в свою чергу розробляти технології для інтеграції в єдину систему командування і управління.

Читайте також: Чому Пентагон раптово скасував повернення авіаносця USS Nimitz з бази в Перській затоці
Joint Counter-Small Unmanned Aircraft Systems Office
JCO очолюється армією США

Міноборони США опублікувало свою першу спільну стратегію C-sUAS (Сounter small unmanned aerial systems) 7 січня.

Очільник JCO, генерал-майор Шон Гейні (Sean Gainey) 8 січня сповістив, що на початку квітня відбудеться перший спільний захід за участі військових та представників промисловості. Мета - демонстрація напрацювань по темі протидії малим дронам. Гейні не вказав, де буде проходити демонстрація, але сказав, що інформація про захід буде опублікована для промисловості 15 січня.

Пентагон планує проводити такі демонстрації технологій два рази в рік. Це може допомогти JCO вибрати кращі варіанти серед аналогів для розробки постійного рішення.

Міноборони США стратегія C-sUAS
Міноборони США незабаром збирається представити план впровадження стратегії C-sUAS

Міністерство оборони США доволі стрімко просувається в реалізації стратегії захисту від малих дронів. Американські військові отримали уже понад 40 систем, призначені для застосування на Близькому Сході, і також обрали три проміжних підходи "системи-систем", які враховують стаціонарні і напівстаціонарні об'єкти.

На даному етапі Міноборони обрало в якості стаціонарної або мобільної системи комплекс ППО Light Marine Air Defense Integrated System (LMADIS), розроблений для морської піхоти.

ВМС США LMADIS
В 2019 році ВМС США вперше використали LMADIS, щоб збити іранський дрон

Система командування і управління Forward Area Air Defense C2, яку спонсорує армія, включає в себе взаємодіючі системи ПС і Корпусу морської піхоти. Forward Area Air Defense C2 буде використовуватися до того часу, поки не з'явиться більш ефективна система.

Цілком можливо, що конкуренція за підряди від JCO буде жорсткою, бо американська промисловість невпинно розвиває технології протидії малим дронам. Минулий день відкритих дверей, що відбувся минулої осені, відвідало близько 500 представників галузі.

Читайте також: Сили ППО ЗСУ тестують нове програмне спецзабезпечення (відео)