xcounter
#

Чому Пентагон раптово скасував повернення авіаносця USS Nimitz з бази в Перській затоці

Чому Пентагон раптово скасував повернення авіаносця USS Nimitz з бази в Перській затоці
1676

USS Nimitz був розгорнутий зі свого порту приписки у Бремертон, штат Вашингтон, в червні 2020 року. Він повинен був покинути Перську затоку незабаром після Нового року, повернувшись після незвично довгого восьмимісячного розгортання. Але Пентагон стурбований тим, що Іран може помститися за вбивство генерала Касема Сулеймані (Qassem Soleimani), якого вбили війська США ударом безпілотника в січні 2020 року, каже видавництво Popular Mechanics.

За повідомленням U.S. Naval Institute News, Пентагон наказав авіаносцю повернутися додому минулого тижня після тривалого розгортання. (У звичайні часи, розгортання авіаносця триває близько шести місяців.) В ході розгортання, авіаносець забезпечував повітряне прикриття американським військам в Афганістані; брав участь у військово-морських навчаннях з Австралією, Індією та Японією; і підтримав передислокацію сил США із Сомалі в сусідні країни.

авіаносець USS Nimitz база в Перській затоці
ВМС США несподівано скасували повернення авіаносця USS Nimitz зі своєї бази в Перській затоці

Авіаносна ударна група Nimitz складається з атомного авіаносця USS Nimitz, який супроводжують ракетний крейсер USS Princeton і есмінці USS Sterrett, John Paul Jones і Ralph Johnson.

Читайте також: Перший корвет власного виробництва: ВМС Єгипту отримали другий корабель проекту Gowind-2500

Виконуючий обов'язки міністра оборони Кріс Міллер (Chris Miller) оголосив про зміни 3 січня: "У зв'язку з недавніми погрозами, зробленими іранськими лідерами на адресу президента Трампа та інших урядовців США, я наказав USS Nimitz залишатися в зоні дії Центрального командування США. Ніхто не повинен сумніватися в рішучості Сполучених Штатів Америки."

3 січня виповнилася річниця вбивства Сулеймані, глави сил "Кудс", підрозділу спеціального призначення Корпусу вартових ісламської революції (КВІР). Офіційні особи США вважали, що Сулеймані контролював іранські секретні операції, і заявили, що він причетний до загибелі американських військових під час війни в Іраку.

Іран атака балістичними ракетами по військам США в Іраку
Після вбивства Сулеймані, Іран завдав удари балістичними ракетами по військам США в Іраку, але пообіцяв ще помститися

Напередодні річниці Пентагон неодноразово демонстрував силу на Близькому Сході. 30 грудня 2020 рока два бомбардувальника B-52 ПС США вилетіли з Північної Дакоти в Перську затоку і повернулися назад.

Раніше минулого місяця, підводний човен з керованими ракетами USS Georgia проплив через затоку, не опускаючись під воду. Було помічено, що USS Georgia оснащений сухим док-укриттям для перевезення міні-підводних човнів SEAL.

Підводний човен типу Ohio USS Georgia
USS Georgia - один з чотирьох підводних човнів типу Ohio, переобладнаних для перевезення крилатих ракет Tomahawk, і сил спеціальних операцій

Іран вшанував річницю смерті генерала без прямих дій проти сил США, але сили КВІР захопили танкер під прапором Південної Кореї, який проходив транзитом через Перську затоку. Іран звинуватив судно Hankuk Chemi в забрудненні вод Перської затоки. У відповідь Південна Корея направила свій військовий підрозділ Cheonghae по боротьбі з піратством до місця захоплення. До складу підрозділу входять бойові кораблі та особовий склад південно корейського спецназу.

Іран також підозрюється в установці мінної бомби на танкер MT Pola. Міна була виявлена2-го січня; вона була прикріплена до корпусу танкера під прапором Ліберії. Іракський уряд направив експертів з вибухових пристроїв для знешкодження міни.

Читайте також: Південна Корея будує новітні фрегати Incheon-II: як це посилить військово-морські сили країни