xcounter
#

Польща хоче 155-мм керовані снаряди до САУ Krab та K9, один з варіантів - розробка на базі українського "Квітника"

14153
Український керований артилерійський снаряд з лазерним напівактивним самонаведенням калібру 152/155-мм "Квітник" та його ГСН
Український керований артилерійський снаряд з лазерним напівактивним самонаведенням калібру 152/155-мм "Квітник" та його ГСН

Польське оборонне відомство задумалось про високоточні артилерійські боєприпаси, серед можливих пропозицій є один цікавий варіант

Агентство озброєнь Міноборони Польщі заявило, що починає ринкові консультації по темі можливої купівлі 155-мм керовані снаряди для самохідних артустановок типів Krab та K9. Сам формат "ринкових консультацій" аж ніяк не означає, що оборонне відомство Польщі уже готове давати контракт на такі боєприпаси, це лише спроба "прозондувати грунт" по темі можливої купівлі таких снарядів, бо ж спочатку треба проаналізувати усі доступні варіанти на ринку озброєнь.

Але з іншої сторони справа виглядає так, що польські військові все ж хочуть мати високоточні боєприпаси для своєї артилерії. Навіть попри повідомлення в західній пресі про те, що інтенсивний вплив російських засобів РЕБ суттєво "просаджував" точність влучання високоточного озброєння, яке ЗСУ отримували від країн Заходу.

Читайте також: Бразилія в кредит продає шість Super Tucano для Парагваю, в якого нема грошей на літаки
Артбоєприпас "Квітник"

Про сам намір Польщі купити 155-мм керовані снаряди пише портал Defence24. Так як мова про поки що формат ринкових консультацій, то нема жодних даних про те, скільки боєприпасів, за яку суму та в який строк готове замовляти профільне агентство при Міноборони Польщі.

Є поки лише перелік варіантів по керованим 155-мм снарядам, котрі розглядатимуть військові Польщі, в одному з яких є навіть відсилка до однієї розробки від українського ОПК:

  • M982 Excalibur від BAE Systems та RTX;
  • SMArt 155 від Diehl та Rheinmetall;
  • перспективна KATANA від KNDS France;
  • снаряд Vulcano GLR від Leonardo з підкаліберними високоточними боєприпасами;
  • і найцікавіше – керований снаряд APR 155 від польських оборонних підприємств ZM Mesko i CRW Telesystem-Mesko, створений на базі українського проекту керованого снаряду "Квітник".

Поляків при цьому цікавить можливість не тільки придбати керовані 155-мм снаряди визначеного типу, але й виготовляти їх також на потужностях власного ОПК.

APR 155, фото - CRW Telesystem-Mesko

Формат ринкових консультацій по високоточним боєприпасам 155-мм калібру від Міноборони Польщі передбачає не тільки розбір по пунктам, скільки снарядів, за який проміжок часу та за яку вартість зможе поставити той чи інший учасник консультацій. Але й також – наскільки просто ці боєприпаси буде обслуговувати, і наскільки прості вони будуть в освоєнні польськими артилеристами.

Про параметри українського проекту керованого снаряду "Квітник" Defense Express розповідав неоднократно, про це можна прочитати наприклад ось у цій публікації. І також – як технологічна спадщина за цим проектом могла допомогти ЗСУ поставити у стрій для використання трофейні керовані російські снаряди "Краснополь".

Раніше ми також розповідали про те, що польські артилеристи тренувались стріляти як ЗСУ із своїх САУ K9, і що Польща хотіла 800 тисяч 155-мм снарядів до 2029 року, але тепер мова за 300 тисяч.

Читайте також: Бразилія в кредит продає шість Super Tucano для Парагваю, в якого нема грошей на літаки