xcounter
#

Південна Корея завершує будівництво першого прототипу KF-X: презентація відбудеться в квітні

1459
Програма розробки цього винищувача уже триває 20 років, а старт серійного виробництва запланований на 2026 рік
Програма розробки цього винищувача уже триває 20 років, а старт серійного виробництва запланований на 2026 рік

Перші 40 серійних літаків цього типу ВПС Південної Кореї планують отримати до 2028 року

Управління із питань оборонних закупівель (DAPA) Республіки Корея 1 березня цього року оголосило, що будівництво першого прототипу винищувача п’ятого покоління за програмою KF-X знаходиться на фінальній стадії.

Презентація першого дослідного зразка цього літака має відбутись у квітні, перший політ – у 2022 році, пише портал Janes.

Читайте також: Стелс-винищувач Кореї KF-X: важка доля 20-річного довгобуду та урок для України
Так мають виглядати серійні південнокорейські літаки KF-X

Як зазначає видання, на потужностях компанії Korea Aerospace Industries на даний момент складають ще два літаки за програмою KF-X. Коли має завершитись будівництво цих екземплярів – наразі невідомо.

Втім, зазначається, що перші 40 літаків за програмою KF-X військово-повітряні сили Республіки Корея мають отримати до 2028 року, ще 80 одиниць – до 2032 року. А загальні витрати на цю програму досягнуть суми у 7,8 мільярди доларів.

ВПС Республіки Корея уже мають 16 винищувачів F-35A, ще 24 літаки - мають отримати до кінця 2021 року

Слід підкреслити, що на самому своєму старті програма Південної Кореї по розробці винищувача KF-X, котра стартувала ще в 2001 році, за своїми масштабами була більш амбітною. На заваді стали економічні проблеми та технологічні обмеження національної економіки.

Перший політ дослідного зразка мав би відбутись у 2017 році, серійне виробництво мало би стартувати уже в 2022 році, а плановий обсяг поставок для національних ВПС мав би скласти 250 літаків.

Ця інфографіка демонструє, яку еволюцію пройшов за всі 20 років проект KF-X, перш ніж Korea Aerospace Industries почала складання першого дослідного зразка цього літака
Читайте також: Південна Корея запускає будівництво свого авіаносця: затрати складуть 5% від п’ятирічного воєнного бюджету