xcounter
#

ОПК Німеччини створить для Бундесверу новий ЗРК ближнього радіуса дії

 Rheinmetall, Diehl та Hensoldt замінять ЗРК Ozelot
Rheinmetall, Diehl та Hensoldt замінять ЗРК Ozelot
1832

Новий ЗРК створюється за програмою LVS NNbS

Німецькі оборонні компанії Rheinmetall, Diehl та Hensoldt об’єднались з метою створення нового зенітного ракетного комплексу малого та ближнього радіуса дії, який має надійти до Бундесверу та забезпечити захист сухопутних підрозділів від сучасних повітряних загроз.

Нова розробка отримала назву ARGE NNbS, а при її створенні буде зроблено акцент на використанні вже відпрацьованих систем та серійних компонентів та інтеграцією до систем, які вже наявні у Бундесвері. Такий підхід дозволяє значно скоротити строки робіт та пришвидшити процес прийняття нового ЗРК на озброєння.

Читайте також: ​Армія США починає опановувати Stryker A1 IM-SHORAD: "наземний" Apache з Hellfire та Stinger
ARGE NNbS
Концепт ARGE NNbS

Цікаво, що у своєму повідомлення Rheinmetall проілюстрував новину двома зображеннями: концепт самого ЗРК ближнього радіуса дії, який розміщеній на базі легкого броньованого автомобіля. Додамо, що в ракетах можливо впізнати IRIS-T від Diehl Defence, а комплекс оснащений системою власних РЛС.

Додамо, що на фоні знаходяться ЗРК середньої дальності SLM від Diehl Defence, яка також використовує ракети IRIS-T, але у версії SL/SLS.

Пуск ракети IRIS-T-SLS

На іншому зображені - система MANTIS від Rheinmetall - бойовий модуль з 35-мм автоматичною гарматою з програмуванням боєприпасів, глобальною автоматизацєю та інтеграцією до єдиної системи керування військами.

MANTIS Rheinmetall
MANTIS від Rheinmetall

Додамо, що попри виготовлення першої дослідної партії у 2011 році, яка була передана Бундесверу, проект поки чекає шансу потрапити у війська більш масово.

Відповідно до повідомлення Rheinmetall, вона візьме на себе розробку електронних компонентів, машини носія, а також буде відповідати за інтеграцію рішень Diehl та Hensoldt. Ці дві компанії будуть розробляти зенітні ракети та радарні системи комплексу.

Поки характеристики комплексу не розголошуються, проте вони мають повністю відповідати умовам технічного завдання, яке Бундесвер сформував у 2018 році.

Зазначимо, що прямим конкурентом конгломерату на чолі із Rheinmetall виступає європейський консорціум MBDA (належить BAE Systems, Airbus та Leonardo).

NNbS MDBA
Проект NNbS від MDBA

У 2018 році він представив концепт свого ЗРК, який використовує ракети від ПЗРК Mistral з покращеними характеристиками, зокрема із дальністю польоту до 10 км. Окрім того, надалі існує можливість посилити цей ЗРК ракетами більшого радіуса дії.

NNbS MDBA
NNbS від MDBA передбачає поетапний розвиток можливостей

Зазначимо, що зараз Бундесвер забезпечує захист від повітряного нападу у ближній зоні завдяки ЗРК Ozelot, який потрапив до німецького війська у 2001 році та прийшов на заміну ЗРК Roland.

Ozelot має доволі обмежені можливості через використання ракет для ПЗРК Stinger. Крім того, він складається з декількох машин: розвідувально-командної з РЛС, машини зв’язку та машини з пусковою установкою, яка розрахована на чотири ракети.

Ozelot
ЗРК Ozelot Бундесверу

Водночас зенітні самохідні установки Gepard, які знаходились в експлуатації з 1976 року та оснащені двома 35-мм автоматичними гарматами, були виведені зі складу Бундесверу на початку 2010-х років.

ЗСУ Gepard
ЗСУ Gepard

Причиною такого рішення став намір скоротити витрати на армію, висновок, що використання Gepard вже не відповідає ризикам на сучасному полі бою, а також висока складність підготовки розрахунків.

Читайте також: В РФ заговорили про повну автоматизацію застарілої артилерії: розрахунок буде лише подавати снаряди