xcounter
#

Нова концепція морського БПЛА дозволяє запускати дрон з води і з підводного човна (відео)

БпЛА HP30 від  Diodon
БпЛА HP30 від Diodon
6142

​Французька компанія Naval Group і стартап Diodon готують для військово-морських сил та морської жандармерії дрон HP30, що здатний злітати як з поверхні води так і з-під води

Надути повітрям та запустити. Так виглядає порядок застосування нового дрону від компанії Diodon, який може стартувати з кораблів та різних човнів, включно з підводними.

Компанія Diodon тривалий час займається розвитком безпілотних зразків саме "морської" тематики. Так, апарат HP20 можна було запускати з невеликої глибини – йшлося про пару метрів. Нова версія БпЛА отримала назву HP30. Цей дрон має тривалість польоту до 30 хвилин, здатен розвивати швидкість до 55 км/год. Дальність дії БпЛА становить до 8 км. Передача зображення - до 4 км.

Читайте також: Bayraktar TB2: на що насправді здатний ударний БПЛА та навіщо він Україні (відео)

Основна відмінність дронів Diodon від інших безпілотних літальних апаратів полягає у тому, що корпус і розкладна конструкція цього "гібридного" безпілотника знаходяться усередині гнучкої оболонки, яка надувається перед розгортанням.

Надувні елементи діють як амортизатори у разі жорсткого приземлення, уникаючи пошкоджень дрону або човна. "Наше надувне рішення забезпечує не тільки здатність плавати, воно також оптимальне для роботи з м’якого ґрунту, такого як бруд, пісок або сніг", – підкреслюють у компанії Diodon.

HP30
HP30 над морем

Типова операція може розпочатися або з борту човна, для зльоту достатньо невеликої поверхні, або безпосередньо з води.

За словами розробників, новий HP30, на відміну від свого попередника, зможе стартувати з більшої глибини – наприклад, з підводних човнів. Щоправда, як саме це буде відбуватися, у деталях не повідомляється.

Після старту цей спеціалізований БпЛА майже відразу починає виконувати розвідувальні завдання - з усіма технологічними та льотними можливостями виключно повітряних квадрокоптерів. Корисне навантаження вагою 300 г має оптичні та тепловізійні камери з матрицею 1920×1080 пікселів. Карданний підвіс датчиків стабілізований.

Diodon
Бпла від компанії Diodon виглядає скоріш як цивільне, аніж військове рішення

HP30 керується з наземної станції управління, яка має картографічні можливості та додані інтелектуальні функції, наприклад, щоб дрон рухався найкоротшим шляхом до свого корабля у кінці своєї місії.

Навігація забезпечується за допомогою GPS, однак компанія розглядає можливість додавання інерціальних систем, щоб працювати у умовах придушеного сигналу GPS.

Випробування безпілотника HP30 в інтересах ВМС Франції заплановані на 2022 рік.

Читайте також: ВМС України провели висадку десанту на необладнане узбережжя "умовного противника"