xcounter
#

Нищівний Feniks або як компанія MESKO оснащує ЗС Польщі новими некерованими ракетами M-21 FHD

3292
Реактивні системи залпового вогню польської армії, фото ілюстративне
Реактивні системи залпового вогню польської армії, фото ілюстративне

Некеровані ракети M-21 FHD з фрагментованою осколково-фугасною бойовою частиною призначені для оснащення пускових установок РСЗВ типів WR-40 Langusta, BM-21 i RM-70/85. Протягом 2021-2023 років Збройні сили Республіки Польща мають отримати 2320 цих ракет: це вже другий контракт на постачання цих ракет польским військовим – перший контракт на постачання 820 був підписаний і виконаний у 2019 році

Некерована ракета M-21 FHD є результатом науково-дослідницьких і конструкторських робіт, ініційованих польською оборонною промисловістю, Заводом з виробництва спеціальної продукції Fabryka Produkcji Specjalnej Sp. z o.o. (наразі є підрозділом MESKO S.A.) у співпраці з іноземним партнером – французьким АТ Celerg (наразі Roxel) – ще наприкінці 90-х років.

некерована ракета польща
До 2023 року польські військові мають отримати понад 2300 нових некерованих ракет

У рамках реалізованих того часу робіт було створено ракету M-21 FK з БЧ типу cargo Hesyt з 42 суббоєприпасами GKO кумулятивно-осколкової дії та електронним підривачем уповільненої дії CEZAR-100M-1, а також ракета M-21 FHE з осколково-фугасною БЧ типу Spall (з попередньою фрагментацією) та модернізованим підривачем контактного типу MRW-U/T.

Читайте також: Польща говорить про невдачу випробувань розвідувальних версій бронемашини Rosomak
Feniks некерована ракета
Некерована ракета M-21 FHD

Дальність стрільби M-21 FK перевищила 32 км, а M-21 FHE – 42 км, що було досягнуто завдяки використанню ракетного двигуна з новим композитним твердим паливом, яке поставив французький партнер. У 2001 році обидва типи ракет сімейства Feniks-Z успішно пройшли кваліфікаційні випробування на вимогу Департаменту Зброярської політики Міноборони Польщі.

Втім, надалі інтерес Командування Ракетних військ і артилерії було зосереджено на ракеті M-21 FK. У 2003 році вона пройшла процедуру сертифікації та була прийнята на озброєння. Протягом 2004–2010 років МО Польщі замовило у FPS Sp. z o.o. невеликі партії ракет M-21 FK (усього кілька тисяч штук).

Попри зацікавленість у продовженні поставок ракет, вони були призупинені через прийняття урядом Франції інтерпретації положень Конвенції про заборону використання касетних боєприпасів, ухвалених в Осло 3 грудня 2008 року, яку поширили й на польську ракету.

На думку ж польської сторони, яка не ратифікувала зазначену Конвенцію, і МО РП, ракета М-21 FK з БЧ сargo, як протитанкова зброя, до того ж оснащена блоком самознищення суббоєприпасів, у світлі Конвенції не може бути визнана забороненою. З усім тим, французький партнер не побажав продовжувати виробництво і поставку елементів силового агрегату для ракет версії Feniks-Z з БЧ типу cargo.

Варіантів виходу з цієї ситуації було два – продовження випуску ракет з використанням імпортних елементів, але з осколково-фугасною БЧ, або ж розробка і впровадження у виробництво власного силового агрегату з використанням високоенергетичного твердого палива. Було реалізовано обидва напрямки, хоча повна полонізація одного з них вимагає подальших досліджень і певних інвестицій для польського ракетного палива у MESKO S.A.

Ракета M-21 FHD, яка наразі є предметом замовлення, є результатом науково-дослідницьких і конструкторських робіт, пов’язаних з ракетою M-21 FHE. Їх було поновлено у зв’язку з підписанням MESKO S.A. (тоді ще Bumar Amunicja S.A.) у квітні 2013 року угоди з МО Польщі на перероблення 1000 ракет M-21OF до стандарту M-21 FHE з осколково-фугасною БЧ шляхом додання до відремонтованих головок і підривачів нового силового агрегату.

Анджей КІНЬСЬКИЙ, Wojsko I Technika №5/2021

Переклад з польської Володимира ЗАБЛОЦЬКОГО

Повна версія статті
доступна передплатникам

Щоб отримати доступ, необхідно зареєструватись на сайті та обрати варіант передплати.

РЕЄСТРАЦІЯ
Я вже зареєстрований передплатник. Увійти