xcounter
#

​Навести та знищити першим пострілом: нова розробка для навідників та спецпризначенців ЗСУ (оновлено)

Прилад спостереження комбінований (ПСК) модифікації ПС-04
Прилад спостереження комбінований (ПСК) модифікації ПС-04
17293

Розвідники та новідники Збройних Сил України можуть отримати новий незамінний "інструмент" - ПСК ПС-04

Важливе оновлення:

Після публікації матеріалу деякі читачі звернули увагу на схожість ПСК ПС-04 з TiCAM 1000 від британської компанії Thermoteknix Systems Ltd. Тому Defense Express звернувся за роз’ясненнями до української компанії та отримав наступне пояснення.

"З Thermoteknix Systems була досягнута згода про початок великовузлового збирання приладу TiCAM 1000 під назвою ПСК ПС-04 на території України з подальшим збільшенням частки локалізації. Британська компанія погодилась на ці умови з огляду на гостру потребу Збройних Сил України в подібних приладах та враховуючи розвиток військово-технічного співробітництва між нашими країнами.

Окрім використання компонентів та їх збирання на території України, наша компанія отримала згоду на внесення необхідних змін у програмне забезпечення. Це пов’язано із можливими вимогами та нормативами Збройних Сил України, які можуть відрізнятися від тих, які існують в арміях НАТО".

TiCAM 1000С та ПСК ПС-04

З боку Defense Express зазначимо, що представник компанії під час запису інтерв’ю зазначив про активне використання західних компонентів у ПСК ПС-04, проте ніяким чином не повідомив про домовленість з Thermoteknix Systems Ltd.

За багаторічну історію існування видання це перший випадок, коли ми не змогли якісно перевірити всі факти та, з огляду на епідеміологічну ситуацію, не відвідали виробничі потужності виробника. Тому редакція Defense Express приносить вибачення читачам через тиражування неповної інформації.

Текст публікації, а також відео залишаємо без змін.

Будь-яке оновлення армії високоточним озброєнням буде марним, якщо визначити координати цілі неможливо, бо кожен снаряд чи ракету необхідно наводити і робити це з максимальною точністю.

І українське військо вже невдовзі може отримати спеціальний прилад, який дозволяє виконувати ці задачі максимально ефективно. Йдеться про "інструмент" на який очікують розвідники, снайпери, корегувальники вогню та передові спостерігачі, а також особовий склад Сил спеціальних операцій, який діє у тилах ворога. І державні випробування цієї нової технологічної розробки уже розпочалися.

Назва нового військового "гаджету" - прилад спостереження комбінований (ПСК) модифікації ПС-04, який розроблений [просимо звернути увагу на примітку на початку публікації] та виготовлений приватною компанією "Укрспецконсалтинг".

ПСК ПС-04
ПСК ПС-04 має тепловізійний канал

Він має прийти на заміну ще радянському ЛПР-1 "Каралон-М", який почав поставлятися у війська 35 років тому та досі продовжує знаходитись на озброєння українського війська. Моральна застарілість приладу спонукала ЗСУ з 2014 року закуповувати обмежену кількість закордонних розробок, проте тепер в Україні з’явилась власна альтернатива, яка нічим не поступається натівським аналогам, використовує ті ж самі західні компоненти, проте коштує значно дешевше.

ЛПР-1
ЛПР-1 "Каралон-М"

Український ПСК ПС-04 забезпечує весь необхідний функціонал, завдяки денному та тепловізійному каналу, лазерному далекоміру, модулю GPS та спеціальним алгоритмам, які дозволяють після виміру дальності до цілі, а також напрямку та куту піднесення до неї, визначати її точні координати.

Прилад забезпечує виявлення техніки противника на відстані до 10 км у денному каналі та до 5 км через тепловізор, а людини на відстані 5 та 2 км відповідно. І для цього необхідно лише натиснути декілька клавіш на самому приладі.

ПСК ПС-04
ТТХ ПСК ПС-04

Це дозволяє передати дані для знищення цілі різними засобами ураження, починаючи від звичайної артилерії, завершуючи високоточним далекобійним ракетним озброєнням, вести коригування вогню, чи використати його у якості інструменту для "другого номера" снайперської пари. Також існує можливість вимірювання дальності між об’єктами за методом тріангуляції, для отримання детальної розвідувальної інформації.

ПСК ПС-04 має декілька важливих переваг. По-перше, в ньому не має прямого оптичного каналу. Фактично боєць дивиться у дисплеї, які розташовані в окулярах. Це забезпечує 100% захист його зору від спеціальних засліплюючих лазерів, які активно використовує противник на Донбасі, про що свого часу детально писав Defense Express.

ПСК ПС-04
ПСК ПС-04 має зручну ергономіку

По-друге, довжина хвилі лазера далекоміра не дозволяє його виявити спеціальними сенсорами. Водночас він безпечний для людського ока. На додачу лінзи мають спеціальне антиблікове напилення та додатково прикриті сотовими блендами.

По-третє, прилад має великий об’єм внутрішньої пам’яті та може записувати великі об’єми фото- та відео інформації. А також напряму приєднуватись до планшета або комп’ютера, що дозволяє його інтегрувати у системи автоматизованого управління військами.

На останок, ПСК ПС-04 відповідає всім армійським вимогам по надійності. Він герметичний, волого- та ударостійкий та має азотне наповнення для запобігання конденсації водяної пари.

ПСК ПС-04
Спеціальні захисні бленди

Defense Express і надалі буде слідкувати за цією розробкою та її проходженням всіх необхідних випробувань, для того, щоб ПСК ПС-04 якнайшвидше потрапив до українського війська. А повну версію матеріалу пропонуємо прочитати у наступному випуску журналу Defense Express.