xcounter
#

НАТО вперше в історії хоче мати "антидронову" доктрину, її планують прийняти до кінця року

1837
Німецька Gepard веде вогонь, фото — U.S. DoD
Німецька Gepard веде вогонь, фото — U.S. DoD

Це буде доволі стислий документ, який визначатиме основні положення щодо питання організації боротьби з різними типами безпілотних літальних апаратів

НАТО до кінця цього року хоче прийняти першу в історії "доктрину боротьби з дронами" — цей документ має консультувати членів організації з питань багаторівневого захисту проти такої сучасної загрози, як різні типи безпілотних літальних апаратів, а також щодо загальної підготовки операторів антидронових систем.

бойовий модуль антибпла
Бойовий модуль Protector RS4 від Kongsberg

Як відзначив старший радник відділу нових викликів безпеки НАТО Клаудіо Палестині, така "антидронова" доктрина знаходиться у розробці вже певний період, розповідають у виданні Defense News.

Читайте також: НАТО розмістить AWACS у Литві впритул до РФ, щоб бачити все від Архангельська до Брянська
лазерний Stryker
Система DE M-SHORAD. Фото U.S. Army

В інтерв’ю виданню він відзначив, що офіційне завдання щодо створення такої доктрини було надано на початку цього року, документ базуватиметься на "довіднику, випущеному у 2019 році, в якому значна увага приділялася викладенню керівних принципів ефективної протидії дронам".

Палестині наголошує, що якщо цей довідник мав обсяг близько 600 сторінок і був "попереднім документом", то нова доктрина буде значно послідовною і стисло викладеною на 70-80 сторінках.

Поки що залишається незрозумілими, які саме принципи будуть викладені у цій доктрині, але вона має бути таким собі "консультантом" для країн-членів НАТО з питань ефективної організації та проведення операцій у боротьбі з безпілотниками в різних умовах — зокрема там будуть "рекомендації" щодо того, як вводити в експлуатацію с-UAS (Counter Unmanned Aerial Systems) системи, інтеграції багатодоменних та багаторівневих рішень та загальні стандарти навчання операторів.

Найближчими тижнями цей документ мають відправити на ратифікацію комітету НАТО з питань розробки військових оперативних стандартів і очікується, що він буде погоджений до кінця цього року. Звичайно, що найбільш актуальним питанням у цьому всьому буде те, як ця доктрина буде втілена в життя — а це безпосередньо посилення тих самих "антидронових"можливостей шляхом закупівлі тих чи інших систем, боєприпасів тощо.

Разом з тим, Палестині визнає, що потреба у появі такої доктрини випливла з висновків з війни в Україні, де сьогодні як Сил оборони, так і російські окупанти активно використовують на полі бою шалену кількість тих чи інших типів безпілотників.

Читайте також: В наступні кілька тижнів Україна може отримати Мі-24 від сусіда, який переходить на AH-1Z Viper