xcounter
#

На російські морські міни полюватимуть французькі роботи: купила Латвія, на черзі Україна?

1120
Поки що наша країна має лише один корабель протимінної оборони, доля якого – невизначена
Поки що наша країна має лише один корабель протимінної оборони, доля якого – невизначена

України все рівно планує до 2025 року купувати для промінної оборони наших берегів не тільки надводні кораблі, але й також підводні роботи-тральники

Як відомо, зараз триває ремонт єдиного тральника ВМС України "Генічеськ" на потужностях Миколаївського суднобудівного заводу.

І також – що за нинішніми планами розвитку наших Збройних Сил, до кінця 2025 року наш флот має отримати два протимінні кораблі британської побудови, та безпілотні системи, що мають виконувати функції тральників зокрема.

Читайте також: Естонія пересаджується на корейські САУ, США постачають снаряди
Тральник "Генічеськ" заходить в акваторію Миколаївського суднобудівного заводу для постановки на ремонт, квітень 2021 року

Як такі наміри можна буде найкращим чином втілити у життя – якби далі це парадоксально не прозвучало, але тут Україна може взяти як взірець маленьку Латвію, котра задумала масштабну модернізацію протимінних сил свого флоту.

З однієї сторони, Латвію не назвеш "великою морською державою". З іншої сторони, латвійський флот, на відміну від нас, хоча би має чим вирішувати задачу протимінної оборони своїх вод – в складі ВМС країни є чотири вживані тральники Tripartite, придбані у Нідерландах протягом 2000-2003 років.

Латвійський флот має важливу роль в структурі сил протимінної оборони НАТО в Балтійському морі

Так от, як пише портал European Defence Rewiew, французька компанія ECA GROUP зараз виконує контракт по "роботизації" трьох тральників флоту Латвії.

Зараз підрядник виконує роботи по демонтажу старого протимінного обладнання на цих кораблях, а у жовтні цього року – має стартувати етап встановлення нового обладнання.

Країни НАТО регулярно тренуються застосовувати підводні роботизовані системи для протимінної боротьби

Зокрема, як зазначає портал, латвійські протимінні кораблі мають отримати систему UMIS, основні складові якої – підводний дрон AU18 та роботи для знешкодження морських мін Seascan MK2 та K-STER C.

В систему UMIS включений також гідролокатор UMISAS, який окрім всього іншого має слугувати як засіб зв’язку кораблів з дронами-тральниками, та система позиціонування Ultra Short Baseline.

Французькі підводні дрони та супутній сервіс коштуватимуть Латвії еквівалент 600 мільйонів гривень

Для того, щоб тральники ВМС Латвії могли ефективно використовувати подібне обладнання, на кораблях повністю оновлять системи управління протимінним оснащенням.

Місцевих підрядників також залучили для проведення робіт, вони будуть встановлювати на корпуси кораблів необхідні вузли для застосування протимінних дронів.

Латвійські тральники Tripartite відслужили уже майже 40 років, заміна елементів корпусу не передбачається

Вартість контракту - всього 20 мільйонів євро, ECA GROUP стверджує, що це – економічно вигідний формат модернізації протимінних кораблів як для країни з невеликим воєнним бюджетом.

Тим більш, що за умовами угоди, французькі підрядники мають забезпечувати технічне обслуговування усіх систем, шо будуть поставлені на латвійські тральники.

Сили НАТО регулярно відпрацьовують використання роботизованих систем під час навчань формату BALTOPS

Нашій країні варто було б приглянутись до такого варіанту розвитку своїх протимінних сил, котра також хоче поєднати в один ланцюжок для вирішення цієї цілі надводні кораблі та підводні дрони.

І цілком можливо, варто було б провести перемовини із Францією про закупівлю подібних систем.

Рейдовий тральник "Генічеськ" та патрульний катер "Прилуки", поставлені на ремонт в сухий док Миколаївського суднобудівного заводу

Тим більш, що протимінне обладнання – не є наступальною зброєю, і зможе служити тільки для захисту наших берегів.

А в свою чергу, РФ чомусь змогла купити в обхід санкцій дрони-тральники до своїх "склопластикових" протимінних кораблів проекту проекту 12700 "Александрит".

Такі французькі дрони РФ отримала в період 2017-2019 років
Читайте також: Флот РФ має отримати до 2050 року 30 "склопластикових" тральників "Александрит"