xcounter
#

Морпіхи США націлять на субмарини ворога свої легкі вертольоти та конвертоплани

1372
Вертоліт UH-1Y Venom буде носієм гідроакустичних буїв для пошуку підводних човнів противника
Вертоліт UH-1Y Venom буде носієм гідроакустичних буїв для пошуку підводних човнів противника

КМП США хоче зробити свою авіацію універсальною, зокрема – легкі вертольоти та десантні конвертоплани адаптувати для боротьби із субмаринами РФ та Китаю. Такий формат використання морської авіації може бути в нагоді нашим Військово-Морським Силам

Корпус морської піхоти США проводив навчання своєї авіації під назвою Summer Fury 21 біля узбережжя південної Каліфорнії.

Одна із особливостей цих навчань – авіація КМП США відпрацювала застосування універсального легкого гвинтокрила UH-1Y Venom як одного із інструментів боротьби із підводними човнами умовного противника, а точніше – як носія протичовних буїв, пише портал The Drive.

Читайте також: Морські Bayraktar TB2: що насправді передали ВМСУ - розповідаємо все, що дозволено (відео)
Вертоліт UH-1Y Venom як носій протичовнових буїв діяв під охороною ударного вертольота AH-1Z Viper

Якщо уточнювати – американські морпіхи хочуть набути уміння боротись із ворожими субмаринами на різних театрах гіпотетичних бойових дій – або ж проти РФ у Європі або проти Китаю.

Відповідно цій концепції, КМП США розраховує, що у них не буде достатньої кількості спеціалізованих протичовнових літаків чи гвинтокрилів, тому – доведеться обходись "підручними засобами".

Авіатори КМП США готують свої вертольоти для виконання нових місій

Тому американські морпіхи й стали тренуватись, як можна використовувати UH-1Y Venom як носій гідроакустичних буїв.

Технологія скидання буїв була простою: екіпаж вертольота буквально вручну скидав ці буї у море.

Саме отак і відбувався скид буїв із борта вертольота UH-1Y Venom

Ні, американські морпіхи не планують використовувати легкий UH-1Y Venom як носій протичовного озброєння.

Таку функцію, як наголошує той же портал The Drive, мають отримати інші літальні апарати – літаки C-130 Hercules або ж конвертоплани MV-22 Osprey, звісно – за умови дообладнання за "модульним принципом" за конкретних умов, щоб виконувати конкретне "непрофільне" завдання боротьби з підводними човнами противника.

Перевага конвертопланів MV-22 Osprey - здатність діяти із будь-яких майданчиків

Так і має працювати: легкі UH-1Y Venom масовано, у декількох місцях одночасно розкидають гідроакустичні буї, C-130 Hercules або ж MV-22 Osprey – за отриманим сигналом знищують виявлений підводний човен.

У такій задумці є своє "слабке місце" - невідомо, як Корпус морської піхоти США планує взагалі управляти боротьбою проти ворожих субмарин, зокрема – координувати дії своєї авіації, що отримала протичовнове оснащення. Хоча, американські морпіхи ще тільки відпрацьовують подібну концепцію, можливо скоро знатимемо більше деталей.

Вертоліт UH-1Y Venom діє у парі з протичовновим MH-60R Sea Hawk

Нашим Військово-Морським Силам такого роду задум може бути цілком в нагоді. Командувач ВМС України віце-адмірал Олексій Неїжпапа заявляв план, що Морська авіація нашого флоту отримає нові транспортні Ан-178. Міністр оборони Андрій Таран у загальних рисах окреслював, що вертольоти ВМС України можуть отримати протикорабельні ракети.

Ан-26 Морської авіації ВМСУ виконує політ в рамках медіа-дня навчань Sea Breeze-2021

Але що це будуть за протикорабельні ракети, а головне – що це будуть за вертольоти, радянські Мі-14 або ж новітні машини західного виробництва – ми поки не знаємо. Відповідно – ми не знаємо, які можливості матимуть ВМС України для боротьби із підводними човнами противника.

Тому не виключено, що й нашому флоту доведеться імпровізувати за взірцем КМП США, тобто – за потреби використовувати транспортні літаки та легкі вертольоти для боротьби з підводними човнами противника.

Тим більш, що Морська авіація ВМСУ відпрацьовує різного роду задачі: наприклад, у квітні цього року протичовнові Мі-14 вправлялись у бомбометанні по надводним цілям, вилітали із польового аеродрому
Читайте також: Наші Су-25 "йдуть в атаку" на Чорноморський флот РФ та "чистять дорогу" для Bayraktar TB2