xcounter
#

Літаки-конструктори: як зробити так, щоб на світовому ринку Ан-178 продавався краще за вживані C-130

11026
Поки триває будівництво перших трьох таких літаків для ЗСУ, є достатньо часу для вдосконалення проекту Ан-178
Поки триває будівництво перших трьох таких літаків для ЗСУ, є достатньо часу для вдосконалення проекту Ан-178

Польща уклала контракт на купівлю п’яти вживаних літаків Hercules, і в деталях цієї угоди криється значуща для України підказка

Міністерство оборони Польщі має контракт на купівлю п’яти вживаних військово-транспортних літаків C-130H Hercules, пише польський профільний портал Defence24.

Поставка цих літаків відбуватиметься за американською програмою Excess Defense Articles (EDA), яка передбачає продаж союзникам "надлишкової" воєнної техніки за пільговою ціною. Зазначається, що зараз ринкова ціна одного військово-транспортного літака C-130H – 60 мільйонів доларів, а от поляки такі літаки отримають по ціні 14,3 мільйонів доларів за одиницю.

Читайте також: Майбутнє замовлення на Ан-178 від МВС та імпортозаміщення Ан-74: контракти можуть бути укладені вже найближчим часом
Про купівлю п'яти вживаних C-130H Польща та США домовлялись близько двох років

Є один нюанс – ось ці п’ять літаків C-130H мають після поставки із США пройти модернізацію на польському підприємстві Wojskowe Zakłady Lotnicze №2 у Бидгощі.

Обсяг та вартість цих робіт – невідомі. Але автори Defence24 припускають, що модернізація може стосуватись авіоніки та елементів силової установки

Військово-транспортний літак C-130E польських ВПС

Точно відомо, що перший замовлений літак має прибути в Польщу в 2021 році, поставка усіх п’яти – має відбутись до середини 2024 року.

Військово-повітряні сили Польщі уже мають п’ять військово-транспортних літаків C-130E, котрі придбані були в 2009-2012 роках.

А з цими п’ятьма літаками C-130H Hercules, що мають бути поставлені в наступні чотири роки, є свій нюанс: ці літаки були взяті із бази зберігання AMARG в штаті Арізона. На базі AMARG, що цікаво, стоять на зберіганні ще 60 літаків типу C-130, зокрема – 20 машин C-130H Hercules.

Один із літаків типу C-130 на базі зберігання AMARG

По темі флоту польських C-130E портал Defence24 наводить такі дані: технічний стан цих літаків дозволяє перевозити до 19,7 тонн вантажу на відстань 3400-3700 кілометрів.

Ці машини уже відслужили понад 45 років, рівень їх готовності сягає 60%, ставити на технічне обслуговування ці літаки потрібно через кожні 270 днів та 540 днів.

Польський C-130E в ангарі

Узагальнити вищеописане можна наступним чином. Польща купила вживані транспортні літаки, котрі однак а) зберегли достатній льотний ресурс, б) можна буде обслуговувати виключно силами власних підприємств, і в) купити вийшло у 2-3 рази дешевше за нові літаки (по суті, польській казні три вживані C-130E обійдуться як один новий Ан-178 для української казни.

C-130 - єдиний тип середнього військово-транспортного літака, що зараз перебуває на озброєнні ВПС Польщі

Відповідно, висновок – щоб мати свій експортний потенціал у світі, де можна купити і вживаний Hercules, проект Ан-178 слід доопрацювати так, щоби країна-покупець могла встановлювати на цей літак чутливі для себе комплектуючі власного виробництва, і не залежати від сторонньої допомоги в обслуговуванні таких "бортів".

Викатка фюзеляжу першого літака Ан-178 для Збройних Сил України, 21 травня цього року
Читайте також: По п'ять модернізованих Мі-8 на рік: як між собою співпрацюють ЗСУ та Мотор Січ