xcounter
#

Компанія AeroVironment, відома своїми Switchblade і не тільки, вибула з програми тактичного БПЛА FTUAS

4328
БПЛА Jump 20, фото AeroVironment
БПЛА Jump 20, фото AeroVironment

Причини, чому Армія США не буде надалі співпрацювати з AeroVironment, наразі невідомі

Армія США ще з 2018 року активно шукає заміну своєму флоту розвідувальних безпілотних літальних апаратів RQ-7B Shadow, які військові використовують ще з початку 2000-х років – хоч військові і мають в своєму активі понад дві сотні цих безпілотників, але зрештою вони виявилися аварійними і мали низку інших недоліків, таких, як, наприклад, гучний двигун.

RQ-7B
RQ-7B version 2 Shadow, фото U.S. Army, автор – Sgt. Alexander Neely, Combat Aviation Brigade Public Affairs, 1st Armored Division

Тому Армія США для пошуку нового тактичного БПЛА стартувала програма Future Tactical Uncrewed Aircraft System (далі – FTUAS), у рамках якої в 2022 році – після чотирилітнього конкурсу – уклала контракт вартістю 8 млн доларів на постачання БПЛА Jump 20 від компанії AeroVironment як тимчасовий варіант однієї зі своїх бригад.

Читайте також: Кара з неба для російських танків або як ЗСУ вишикували чергу на зброю від AeroVironment

Водночас як розповідає видання Defense News, тепер компанія AeroVironment, яка фактично стала першим постачальником безпілотників у рамках програма FTUAS, була виключена з конкурсу на розробку наступної версії безпілотника. Причому AeroVironment стала єдиною з п’яти компаній, яка не отримала контракт – у "наступний раунд" пройшли Griffon Aerospace, Northrop Grumman, Sierra Nevada і Textron Systems. Чому Армія США відмовилася співпрацювати з AeroVironment – невідомо, у самій компанії відхилили запит на коментар.

FTUAS безпілотник
Концепція FTUAS від Northrop Grumman, фото компанії

Відомо, що представлені програми компаній оцінювалися за такими критеріями: продуктивність, вартість, терміни реалізації, ризики та модульні підходи. Серед вимог до FTUAS – вертикальний злет та посадка, покращена маневровість, можливість керування у русі, а також тихіший двигун.

Нагадаємо, що ЗСУ вже тривалий час використовують на полі бою зокрема дрони-камікадзе типу Switchblade від компанії AeroVironment. Крім того, у лютому 2023 року у рамках чергового пакета оборонної допомоги від США було повідомлено про виділення Україні й безпілотників Jump 20.

Читайте також: Запустити баражуючий боєприпас з безпілотника: як пройшли випробування цікавої концепції від AeroVironment