xcounter
#

Китай випробовує безпілотний "замінник" для своєї копії Х-55, в ролі носія - копія Ту-16

4747
Китайський бомбардувальник H-6, ілюстративне фото з відкритих джерел
Китайський бомбардувальник H-6, ілюстративне фото з відкритих джерел

Схоже, конструктори "Піднебесної" намагаються перетворити дрони-камікадзе на дешевший "аналог" крилатих ракет повітряного базування

Центральне телебачення Китаю (CCTV-7) показали кадри, на яких стратегічний бомбардувальник H-6 (копія радянського Ту-16) відстрілює із вузлів зовнішньої підвіски під крилами чотири безпілотники типу LJ-1, котрі після старту об’єднуються в "ромб" та летять далі за маршрутом.

Китай позиціонує свої LJ-1 як "дрони-мішені". Але такі літальні апарати мають "модульну" конструкцію, здатні нести до 40 кг корисного навантаження, відповідно – можуть бути адаптовані й для ударів по наземних цілях, пише портал The Drive.

Читайте також: ​Які ракети середньої дальності Росія може просити в Ірану, і наскільки вони небезпечні

Центральне телебачення Китаю показувало не реальну відеозйомку, а комп’ютерну графіку. Що не дозволяє прослідкувати, наскільки вдало відбувся "відстріл" дронів з-під крил бомбардувальника.

Яку мету переслідують китайці, коли намагаються адаптувати свою копію Ту-16 як носія дронів типу LJ-1 - вони не розкривають. Але явно не для того, щоб перетворити свій H-6 на "рутинного" буксирувальника мішеней-безпілотників. Тим більш, що китайці мають всього 176 бомбардувальників типу H-6 різних модифікацій. А для запуску LJ-1 є штатна наземна пускова установка.

Випробувальний пуск рою дронів LJ-1 із китайського H-6, жовтень 2022 року, зображення з відкритих джерел

Автори The Drive вважають, що H-6 з "роєм" дронів на борту служитиме для перенасичення ППО Тайваню, якщо Пекін піде таки на "силовий" шлях вирішення "тайванської проблеми". Але насправді тут може бути й інший варіант – китайські конструктори таким чином відпрацьовують, чи можна "дрони-мішені" чи "дрони-камікадзе" перетворити на дешевший аналог крилатих ракет повітряного базування.

У відкритому доступі можемо знайти такі характеристики китайського БПЛА типу LJ-1: довжина фюзеляжу – 4,74 м, розмах крил – 2,5 м, польотна маса – н/д, корисне навантаження – 40 кг. Швидкість польоту – до 800 км/год, тривалість польоту – до 60 хвилин, допустиме перевантаження при маневрах – 3 G.

Випробувальний пуск рою дронів LJ-1 із китайського H-6, жовтень 2022 року, зображення з відкритих джерел

Цілком ймовірно, що китайці можуть намагатись перетворити LJ-1 на імпровізований дрон-камікадзе, "ерзац"-КР повітряного базування.

Так, збройні сили Китаю мають в своєму розпорядженні копію Х-55 – ракету CJ-10K, що має заявлену дальність стрільби до 2000 км. Але цілком можливо, що у Піднебесної рівно настільки ж обмежені можливості по виробництву таких ракет, як і в Росії. Яка на початок війни мала усього 444 ракети повітряного базування Х-101 і Х-555, і уже вичерпала половину такого арсеналу.

Китайський H-6 з крилатими ракетами CJ-10K, зображення з відкритих джерел
Читайте також: Ракети "Скад": чи зможе РФ витягнути їх зі зберігання для ракетних ударів по Україні