xcounter
#

Як рашисти збирались запускати "Кинжал" з Ту-22М3, і чому проект "не полетів"

15031
Рашистський Ту-22М3 з ракетою Х-22, ілюстративне фото довоєнних часів
Рашистський Ту-22М3 з ракетою Х-22, ілюстративне фото довоєнних часів

Схоже, справа не тільки в тому, що гіперзвуковий "Кинжал" не зможе літати без "стартової ступені" у вигляді високошвидкісного МиГ-31К

В нашу практику повернулись повітряні тривоги по всій території України, пов’язані з прольотами рашистських МиГ-31К, що можуть нести гіперзвукові ракети "Кинжал". Якщо хто захоче задати питання "а чому саме МиГ-31К з "Кинжалом"", то може отримати популярну відповідь, що "Кинжал" - це "апгрейд" ракети "Искандер", яку неможливо відстріляти без "стартової ступені" у вигляді надзвукового МиГ-31К із "паспортною" максимальною швидкістю польоту до 3000 км/год.

Але у цій історії насправді не все так спрощено. Бодай тому, що рашисти як мінімум заявляли плани інтегрувати свої ракети "Кинжал" на інші надзвукові літаки зі складу "ВКС РФ" – на Ту-22М3 з "паспортною" максимальною швидкістю до 2300 км/год і Ту-160 із аналогічним показником в 2200 км/год.

Читайте також: Скільки ЗСУ отримали танків Leopard 2, чи виконали союзники план на танкову бригаду і яка країна передала найбільше
Х-47М "Кинжал", ілюстративне зображення довоєнних часів

Справді, в 2018 році кремлівські пропагандони заявляли, що їх ВПК має плани інтегрувати новопрезентований "Кинжал" не тільки на МиГ-31К, але й на стратегічні бомбардувальники Ту-22М3 (до 4 ракет) і Ту-160 (до 8 ракет).

Як мінімум у випадку з Ту-22М3 подібна ідея виглядала цілком логічною як мінімум в плані розподілу бойового навантаження: якщо такий бомбардувальник може брати до 3 ракет Х-22 стартовою масою до 6000 кг, то значить в теорії можна спробувати вмістити до 4 ракет "Кинжал" стартовою масою до 4400 кг. Але далі красивих "картинок" в пропагандистських ресурсах справа не пішла, ніхто з рашистів не став інтегрувати Х-47 "Кинжал" на Ту-22М3, натомість такі бомбардувальники отримали на озброєння іншу відносно "нову" ракету – Х-32, модернізація ракети Х-22 за проектом ще родом з 1990-х років.

Спільний проліт МиГ-31К з "Кинжалом" та Ту-22М3 з Х-22, стоп-кадр з пропагандистського відео рашистів з довоєнних часів

Із Ту-160 результат вийшов аналогічний, і тут може бути одразу два варіанти: або російські конструктори провели відповідні розрахунки та побачили, що інтеграція Х-47 "Кинжал" на Ту-22М3 чи Ту-160 буквально "не злетить", або ж кремлівські пропагандони із самого початку "вішали локшину на вуха" своїй аудиторії заради "красивої картинки".

В свою чергу, абсолютизувати швидкісні характеристики МиГ-31К теж не варто. Такі літаки виготовляються зі стройових МиГ-31БМ, а у відкритому доступі можна зустріти дані, що уже в 2010-х роках значна частина МиГ-31 в строю ще тоді ВПС РФ уже не могли долати бар’єр навіть у 1500 км/год. Через це відшукати стройовий літак, здатний літати на швидкості до 3 Мах, було ще тим викликом. Що зокрема може пояснювати відносно малу швидкість стройових МиГ-31К – орієнтовно 10-12 одиниць.

Російський МиГ-31К з ракетою "Кинжал", ілюстративне фото з відкритих джерел

Вибір саме на МиГ-31 як носія гіперзвукового "Кинжала" міг впасти за зовсім іншою логікою – у 1990-х роках російський ВПК працював над модифікаціями такого літака, призначених для запуску або протисупутникових ракет, або ж легких ракет-носіїв. І тут вибір саме МиГ-31 під Х-47 "Кинжал" просився за "шляхом найменшого опору".

Тим більш, що МиГ-31 також відрізняється здатністю брати до 9000 кг корисного навантаження при злітній масі аж до 40 тон, і це в принципі найвищі показники серед усіх літаків тактичної авіації "ВКС РФ".

Російський МиГ-31Д, що у 1990-х роках створювався як носій протисупутникових ракет, під час випробувань в 2018 році, ілюстративне фото з відкритих джерел

В свою чергу, із походженням "Кинжала" від "Іскандера" теж не все одночасно: якщо Х-47 має стартову масу близько 4,2 тон, то балістична 9М723 – близько 3,8 тонн, і ці як мінімум 400 кг різниці по масі показують, що ці дві ракети все ж конструктивно відрізняються між собою.

Але приклад із "Кинжалом" специфічний хоча б в тому, що це мабуть єдина далекобійна рашистська ракета, яка не опирається прямо на розробки ще з 1990-х років. Бо інакше вони би вперлись у глухий кут. Єдиний гіперзвуковий проект з тих часів – це Х-90, вона ж ГЭЛА, яка навряд чи би злетіла через свої монструозні характеристики: стартова маса аж 15 тон при довжині фюзеляжу в 11 метрів, заявлена швидкість польоту в 4,5 Мах при заявленій дальності стрільби в 3000 км; і що цікаво – підтверджених даних бодай про випробувальні пуски такої ракети нема.

Схоже, що саме через ці технологічні причини рашистські конструктори й були вимушені відштовхуватись від комплексу "Искандер", коли робили свій "Кинжал".

"Виставковий" макет гіперзвукової ракети Х-90, архівне зображення з відкритих джерел
Читайте також: Як Су-27 в Ефіопії повоювали проти МиГ-29 Еритреї, і чим ця історія виявилась показовою