xcounter
#

Іспанія вперше озвучила, скільки САУ хоче купити на заміну "ветеранам" M109 - які є варіанти

7025
DONAR, фото — KNDS
DONAR, фото — KNDS

Іспанія має плани закупити як гусеничні, так і колісні артилерійські системи

Іспанське оборонне відомство вперше оприлюднило дані щодо того, скільки ж артилерійських систем планують закупити для потреби війська Іспанії на заміну "ветеранам" M109, які перебувають на озброєнні більш ніж півстоліття.

Так, відомо, що всього планується закупити 145 самохідних артилерійських систем, з них 109 — гусеничних, і ще 36 одиниць — колісних. Втім, як відзначають у виданні Infodefensa, це ще не остаточні цифри, але зрештою значних відхилень від озвученого показника не повинно бути.

Читайте також: У Іспанії готові постачати Україні по 50 новітніх БМП ASCOD на рік у межах допомоги

Якщо говорити про гусеничні артилерійські системи, яких Іспанія планує придбати фактично втричі більше, то серед варіантів видання передусім звертає увагу на такі машини, як американська M109A6 Paladin, південнокорейську K9 Thunder, яка набуває дедалі більше популярності у закордонних покупців, і також німецька PzH 2000, яка активно використовується Силами оборони України та має позитивні відгуки від українських артилеристів.

Щодо колісних систем, то передусім йдеться про французьку Сaesar, яка також позитивно зарекомендувала себе на полі бою в Україні. І також можливо варіанти від Elbit та Rheinmetall зі 155-мм гарматами L52, встановленими на вантажівках із колісною формулою 10×10.

Piranha Advanced Artillery Carrier
Piranha Advanced Artillery Carrier, фото — GDELS

Але це все варіанти "купити за кордоном", тоді як раніше цього року GDELS-Santa Barbara Sistemas після угоди з KNDS пропонує гусеничну Donar, а також колісну Piranha Advanced Artillery Carrier з артилерійським модулем AGM.

Раніше Defense Express розповідав, що Іспанія уже відновила для України 10 Leopard 2A4, ще дев'ять мають бути у вересні.

Читайте також: Іспанці думають, що МіГ-29 можна дозаправляти в повітрі, для чого підійде бразильський KC-390