xcounter
#

Іспанія уже відновила для України 10 Leopard 2A4, ще дев'ять мають бути у вересні

1717
Танкісти ЗСУ проходять підготовку на іспанських Leopard 2A4, березень 2023 року, фото - Reuters
Танкісти ЗСУ проходять підготовку на іспанських Leopard 2A4, березень 2023 року, фото - Reuters

Коли іспанці пообіцяли ці танки для ЗСУ, і чи вкладаються в раніше обіцяні строки

Іспанська оборонна компанія Santa Barbara Systems завершила ремонт та відновлення першої партії з 10 танків Leopard 2A4, які мають в найближчий час передати Україні. Ще дев’ять танків цього типу для нашої країни іспанська Santa Barbara Systems має відновити до вересня 2024 року.

Про намір передати загалом 19 танків Leopard 2A4 для нашого війська в цьому році уряд Іспанії заявляв у березні. Роботи по відновленню цих машин відбуваються на потужностях в Севільї, де минулоріч були відремонтовані перші 10 Leopard 2A4, які Іспанія передала ЗСУ.

Читайте також: Що це за таємничий недорогий дрон за 9 млн є в США, який може літати аж три дні поспіль

Як далі пише в своїй публікації портал Infodefensa, є кілька важливих деталей, на які варто звернути окрему увагу. Для початку, іспанська оборонна промисловість впоралась із взятими на себе зобов’язаннями та зуміла відновити першу партію в 10 Leopard 2A4 у рекордний строк – всього 3 місяці. Тим більш, що тут мова про машини, які мали незадовільний технічний стан після постановки на зберігання ще в 2012 році.

Наступний момент – коли міністр оборони Іспанії Маргарита Роблес під час зустрічі у форматі "Рамштайн" 21 травня 2024 року підтвердила намір поставити танки Україні, то вона вжила формулювання "перший із них буде готовим наприкінці червня цього року".

Leopard 2A4 під час відновлення у Іспанії, фото - Міноборони Іспанії

Відповідно, як далі стверджують автори видання, Іспанія в строк виконує раніше взяті на себе зобов’язання по Leopard 2A4 для ЗСУ, тому мовляв слід очікувати фактичної поставки цих танків до України "у найближчі кілька днів".

Заодно Infodefensa оперує даними також і про те, що усі відновлені 10 Leopard 2A4 успішно пройшли перевірку справності усіх вузлів та агрегатів у ході полігонних випробувань. Що в свою чергу є підтвердженням того, що на поставку цих машин нашій країні справді слід чекати в окреслений вище проміжок часу.

Іспанський Leopard 2A4, фото - Benjamín Carrasco, Infodefensa

Нагадаємо, раніше Defense Express розповідав про те, що як Іспанія з ще 19 Leopard 2 для ЗСУ стає найбільшим донором, скільки ще залишилось і чому Мадрид здатний на це.

Також ми писали і про те, що станом на червень 2023 року Іспанія дала ЗСУ техніки майже на бригаду, зокрема роту танків Leopard 2A4, також понад півсотні БТР M113 та багато іншого важливого озброєння та спорядження.

Читайте також: ВМСУ вперше показали на відео випробування корвета "Гетьман Іван Мазепа", чи видно там пускові під "Нептуни"