xcounter
#

ВМСУ вперше показали на відео випробування корвета "Гетьман Іван Мазепа", чи видно там пускові під "Нептуни"

14771
Корвет "Гетьман Іван Мазепа" на випробуваннях, літо 2024 року, стоп-кадр з офіційного відео ВМСУ
Корвет "Гетьман Іван Мазепа" на випробуваннях, літо 2024 року, стоп-кадр з офіційного відео ВМСУ

Чим важлива поява цих кадрів, і що на них зараз можна побачити

Управління комунікацій Командування ВМС України оприлюднило відео із ходових випробувань корвета "Гетьман Іван Мазепа" (F211), добудова якого відбувається на кораблебудівних потужностях в Туреччині. Сам факт оприлюднення уже привертає увагу, бо це перше офіційне підтвердження факту виходу корвета "Гетьман Іван Мазепа" на випробування, до цього були лише неофіційні фото в соцмережах наприкінці травня 2024 року.

Таймінг появи відео має значення і в тому контексті, що раніше у ВМСУ заявляли про те, що цей корвет має увійти до складу національного флоту вже в 2024 році.

Читайте також: 14 бригад без озброєння: скільки танків, БМП, САУ та іншої техніки на них потрібно

На цьому тлі лишається відкритим питання, а за якою схемою має відбутись передача корабля "Гетьман Іван Мазепа" нашій стороні від турецької. Бо тут можна лише припустити, що цей трансфер стане предметом окремих домовленостей.

Якщо ж безпосередньо аналізувати кадри цього відео, то зможемо зауважити такі деталі. Наприклад, можемо зауважити, що на палубі корабля присутні особи в цивільному, і це можуть бути зокрема працівники турецьких підприємств, залучених до робіт по корвету. Крім того, можемо зауважити також, що в кормовій частині ще не змонтовано повністю посадковий майданчик під вертоліт.

Водночас, кадри відео ВМСУ із випробувань корвета "Гетьман Іван Мазепа" показують, що на цьому кораблі вже встановлено окремі важливі елементи озброєння, наприклад 76-мм артустановку Leonardo Super Rapid в носовій частині та 35-мм зенітну артилерійську установку Aselsan Gokdeniz в кормовій частині корабля. І також – ймовірно елементи під розміщення протикорабельних ракет. Водночас, якого саме типу ПКР там мають бути розміщені - ясності поки нема .Але при цьому можемо зауважити, що на корветі вже також змонтовані вертикальні пускові установки під зенітні ракети MICA VL.

Корвет "Гетьман Іван Мазепа" на випробуваннях, літо 2024 року, стоп-кадр з офіційного відео ВМСУ

Тут ми маємо пригадати, що у серпні 2023 року Командувач ВМСУ Олексій Неїжпапа в своєму відео інтерв’ю анонсував орієнтовний перелік озброєння, запланований для корабля "Гетьман Іван Мазепа".

Там мова була про 2х4 пускові установки під протикорабельні ракети Harpoon або ж "Нептун", 21 вертикальну ПУ під зенітні ракети типу RIM-116, 76-мм та 35-мм артустановки, та ймовірне використання дистанційно керованих бойових модулів Aselsan STAMP і легких торпед MU 90.

З певною ймовірністю аналогічну номенклатуру озброєння має отримати й другий корвет цього проекту для ВМС України, що вже має назву "Гетьман Павло Скоропадський".

Читайте також: Третій Patriot від Німеччини прибув до України: скільки часу пішло на отримання і скільки ще "у дорозі"