xcounter
#

Що це за таємничий недорогий дрон за 9 млн є в США, який може літати аж три дні поспіль

6688
Дрон ULTRA, всі фото - U.S. Air Force
Дрон ULTRA, всі фото - U.S. Air Force

Повітряні сили США шукають нове рішення для розвідки, яке було б дешевшим у порівнянні з тими ж MQ-9

Центральне командування США ще на початку травня цього року оприлюднили досить рідкісні фото американського тактичного розвідувального літака надвеликої тривалості польоту ULTRA (Ultra Long-Endurance Tactical Reconnaissance Aircraft), там відзначили, що командири екіпажів цих безпілотників виконують завдання в "невідомому місці", хоча на фото можна ідентифікувати авіабазу Аль-Дхафра, що в Об’єднаних Арабських Еміратах - місце дислокації 380-го експедиційного крила.

Цей дрон було створено у рамках програми, що спільно втілюють у життя Дослідницька лабораторія ПС США (AFRL) і також Центром інновацій (CRI), а безпосередньо розробкою займалася компанія DZYNE Technologies Incorporated, яка позиціюється як розробник інтелектуальних систем, включно з безпілотними та пілотованими транспортними засобами.

Читайте також: Виробник дрона Zephyr, який пробув у повітрі 64 дні, відкриває новий підрозділ у напрямку БПЛА

Як розповідають у виданні Defense One, дрон ULTRA розроблявся у рамках концепції створення недорогих розвідувальних безпілотників, які можуть перебувати у повітрі понад трьох днів. Наприклад, безпілотник ULTRA здатен перебувати у повітрі до 80 годин поспіль, при цьому маса корисного навантаження на борту дрона становить 400 фунтів (близько 181 кг). Крім розвідувальних місій, цей дрон також може виконувати завдання ретрансляції та обміну даними.

Як відзначив гендиректор компанії DZYNE Мет МакК’ю, дрон створювався у тісній співпраці з кінцевими користувачами. "Нас зазвичай приводили у захищені, секретні середовища, ми говорили про потреби, які не могли отримати від промисловості, і ми створювали для них програму і допомагали їм розв’язати проблему", - говорить очільник компанії.

Згідно з бюджетними документами, у 2025 році стартують офіційні закупівлі цього дрона Повітряними силами США, йдеться про запит на чотири безпілотники на суму у 35 млн доларів, тобто у грубому підрахунку по 8,75 млн доларів за один безпілотник. Здавалося б, що це досить велика вартість, але ж тут порівняння йде з тими ж MQ-9 Reaper вартістю у десятки мільйонів доларів.

МакК’ю наголошує, що дрон ULTRA унікальний своєю гнучкістю з урахуванням, наприклад, "нещодавнім виведенням військ з декількох країн за останні декілька років" та іншими завданнями, що важливі для національної безпеки Сполучених Штатів.

Зокрема ULTRA буде дуже корисним в Індо-Тихоокеанському регіоні, де обмежені можливості для базування американських військ, тоді як цей дрон може протягом дня висіти над тією чи іншою ціллю і долати тисячі миль.

Читайте також: 2,2 млрд доларів лише на ракети до Patriot та NASAMS - скільки це ракет та що ще у пакеті допомоги США