xcounter
#

Ідентифікація ворога: російські РЛС для контролю повітряної обстановки. Ч.2.

РЛС «Каста 2-2»
РЛС «Каста 2-2»
2665

Defense Express продовжує публікувати серію матеріалів "Ідентифікація ворога", в якій розповідається про сучасні озброєння, що розробляються в РФ та можуть поступати на озброєння збройних сил та інших силових структур країни-агресора. Сьогодні – про радіолокаційні станції для контролю повітряної обстановки дециметрового діапазону

РЛС дециметрового діапазону

РЛС метрового діапазону забезпечують велику дальність викриття повітряних цілей, але необхідність великих за розмірами антен не гарантують великої точності викритих цілей і значною мірою вразливі на дію електронних завад. Тому значну частину РЛС викриття і супроводження повітряних цілей становлять станції дециметрового діапазону.

РЛС "Каста-2E2"

Класичним російським представником цього класу вважається РЛС викриття маловисотних цілей 39Н6 «Каста-2E2», створена у московському ВНИИРТ (Всероссийский НИИ Радиотехники). Назву запозичили у старої, двохантенної станції 51У6 «Каста-2E1», яка своєю чергою була осучасненою версією РЛС П-19 (1РЛ134).

Читайте також: Російські системи ППО та ПРО на форумі "Армия-2021": досвід для України
РЛС дециметрового діапазону 39Н6 «Каста-2E2»
РЛС дециметрового діапазону 39Н6 «Каста-2E2»

Нова «Каста» має одинарну ажурну параболічну антену, що монтується на щоглі складальної конструкції на базі вантажівки КАМАЗ-4310. У робочому положення центр антени знаходиться на висоті 14 м над поверхнею землі. Також антену можна розмістити на вежі телескопічної конструкції «Сосна» висотою 50 м. РЛС може працювати при силі вітру до 25 м/сек. «Каста-2E2» дозволяє визначати азимут, дистанцію і коридор висоти цілі. Останній охоплює три діапазони: 0÷2 км, 2÷4 км i понад 4 км.

Станція працює у дециметровому діапазоні хвиль, дальність роботи становить до 150 км, цілі з ЕПР у 2 кв.м. на висоті 100 м викриваються на відстані 41 км за умов розміщення антени на стандартній вежі і, відповідно, на дальності 55 км з розміщенням антени на вежі «Сосна».

Консоль оператора РЛС «Каста-2E2»
Консоль оператора РЛС «Каста-2E2» першої версії. Новітні моделі замість лампових мають рідкокристалічні монітори

Якщо ЕПР цілі становить 0,3 кв.м., показники знижуються до відповідно 24 i 42 км. Точність визначення координат цілі – 100 м на відстані 40 км в азимуті і 20 м/сек по швидкості. Коефіцієнт демпфування постійного відбиття сигналів сягає 54 дБ. Виробництво РЛС цього типу здійснює завод, розташований у м.Муром.

РЛС "Противник"

У 1989 році розробник РЛС «Небо» - ГНИИРТ/ННИИРТ розпочав на полігоні Капустин Яр випробування вертикальної антени, що випромінює у діапазоні L (дециметровий діапазон, 23 см) з керованою цифровою решіткою. У 1996 році завершили роботу над створенням прототипу РЛС з такою антеною під назвою 59Н6. Спочатку станцію назвали «Ветлуга», потім назву замінили на «Противник-Г». Ця РЛС вважається першою російською РЛС п’ятого покоління.

Антений блок РЛС 59Н6 «Противник»
Антенний блок РЛС 59Н6 «Противник» першої конфігурації

У порівнянні з серійною станцією «Противник», «Ветлуга» мала майже наполовину меншу спроможність викривати повітряні цілі по висоті (120 км), проте, мала удвічі більшу точність. 3-D РЛС 59Н6 викриває цілі з ЕПР у 0,1 кв.м. на дальності 200 км, максимальна висота супроводу повітряних цілей – також 200 км. Станція також може взаємодіяти з системами ПРО.

Максимальна дальність дії становить 400 км, максимальний кут піднесення решітки 45°. Швидкість цілей, що супроводжуються – в межах 60÷8000 км/год. Максимальна кругова помилка у визначенні дальності – 100 м, положення в азимуті 12’, положення у піднесенні 10’’, по висоті 450 м. Коефіцієнт демпфування постійного відбиття сигналів сягає 50 дБ.

Пульт управління РЛС «Противник»
Пульт управління РЛС «Противник»

Важливою перевагою станції є значне зменшення побічних випромінювань. Антена з розмірами 5,5×8,5 м обертається зі швидкістю 6 або 12 обертів за хвилину. Сканування по вертикалі забезпечують 20 ідентичних решіток, згрупованих у 10 пакетах. У випадку виходу з ладу будь-якого з них сусідні пакети автоматично перемикаються з мінімальними втратами для дальності викриття. РЛС здатна одночасно відслідковувати до 150 цілей.

Час розгортання станції трьома особами розрахунку не перевищує 15 хвилин. Уся апаратура розміщується на двох причепах типу ХМАЗАП -93867 – антенному і апаратному. Апаратура живлення міститься у контейнері КПП-16. Чотири робочих місця операторів обладнано всередині кондиціонованого контейнера. Виробництво РЛС 59Н6 здійснює завод у м.Правдінськ. З 2014 року там також виготовляють експортні версії станції для Єгипту і Білорусі. Згадуються також Сирія, В’єтнам і Алжир.

Модернізована РЛС 59Н6M «Противник-M»
Модернізована РЛС 59Н6M «Противник-M»

ЗС РФ також отримали РЛС модифікації 59Н6-1, проте, на разі брак даних щодо того, чим вона відрізняється від попередньої серії. За неофіційними даними, йдеться про РЛС, що мають використовувати виключно російські компоненти і підсистеми, на відміну від попередників. Нова модифікація відрізняється також дещо меншою антеною, а використання нової елементної бази має зменшити втрати під час обробки сигналу.

Консолі операторів РЛС 59Н6M
Консолі операторів РЛС 59Н6M

Для збільшення точності вимірів кількість вертикальних решіток збільшено з 20 до 31. Впроваджено два режими роботи: викриття аеродинамічних цілей (на висоті до 50 км і дальності до 400 км) i балістичних (висота понад 100 км, дальність до 340 км). У 2019 році зареєстровано чергову покращену версію станції під назвою 59Н6-T з антеною на шасі вантажівки КАМАЗ-6560.

РЛС "Гамма-Д"

Московський ВНИИРТ розробив чергову пару частково уніфікованих трьох координатних РЛС – 64Л6 «Гамма-С» (сантиметрова) i 67Н6 «Гамма-Д» (дециметрова).

РЛС «Гамма-Д» у першій конфігурації, відомій з 1997 року, мала максимальну дальність 360 км, викриття цілей по висоті – 30 км i кутом підйому решітки у 30°. Коефіцієнт демпфування постійного відбиття сигналів сягає 45 дБ. Час розгортання станції становить до 90 хвилин і запуску – 1,5 хвилин.

РЛС 67Н6 «Гамма-Д» ранньої конфігурації
РЛС 67Н6 «Гамма-Д» ранньої конфігурації

Важливою перевагою була можливість безперервної роботи щонайменше протягом 72 годин. Кількість розрахунку – 5 осіб. Антена станції, змонтована на причепі, мала характерний вигляд – кожна з 2-х секцій вертикальних антен загальним розміром 8×5,2 м була прикрита горизонтальним перекриттям).

Консолі операторів РЛС «Гамма-Д»
Консолі операторів РЛС «Гамма-Д»

У 2013 році було представлено вдосконалену станцію, зовнішній вигляд якої відрізняється наявністю пласких покрив антен. Дальність нової версії збільшено до 400 км, викриття цілей по висоті сягнула 120 км, a кут піднесення збільшили дo 60°. Час розгортання РЛС – 20 хвилин, а кількість машин зменшено з 6 до 3-х. Чергова модернізація має охопити використання активної антени і створення можливості роботи у бістатичному режимі (одна станція емітує імпульси, а інша, віддалена від першої, приймає).

РЛС «Гамма-ДМ»
РЛС «Гамма-ДМ»

У 2009 році повідомлялося про версію РЛС «Гамма-Д» з антеною на вантажівці MAЗ-543M. Втім, до реалізації у металі справа не дійшла. До того ж, брак даних стосовно прийняття РЛС «Гамма-Д» на озброєння.

РЛС "Узола"

У 2017 році вперше стало відомо про створення нової 3D РЛС викриття і супроводження повітряних цілей (з опцією наведення ракет) «Узола», розробленої приватним КБ у м.Кунцево. Вона працює у діапазоні L (дециметровий, частота 1÷2 ГГц), її відрізняють невеликі розміри активної антени і розміщення комплекту апаратури в обудові самої активної антени з фазованою решіткою (АФАР), що дозволяє відмовитись від окремого апаратного модуля (контейнера).

Прототип РЛС з активною фазованою антеною решіткою (АФАР) «Узола»
Прототип РЛС з активною фазованою антеною решіткою (АФАР) «Узола»

Дальність викриття цілей з ЕПР близько 2 кв.м. становить 170 км, пошук у горизонтальній площині реалізується у діапазоні 0÷80°. Кругова помилка визначення дальності не перевищує 20 м, a кутова точність становить 0,5°. Антена виконує 30, 15 або 6 обертів на хвилину.

Одним із завдань нової станції є викриття і супроводження безпілотників. БПЛА з ЕПР у 0,01 кв.м. станція виявляє на відстані 8÷9 км на висоті до 7000 м. А цілі з ЕПР у 0,001 кв.м. радар «бачить» на відстані 4÷5 км на висоті 4000 м.

Прототип РЛС з активною фазованою антеною решіткою (АФАР) «Узола»
Прототип РЛС з активною фазованою антеною решіткою (АФАР) «Узола»

РЛС може бути розміщена у фургоні чотирьохвісної вантажівки, у контейнері на причепі, на колісній або гусеничній платформі. Першою реалізовано буксировану версію на легкому причепі. Виносні пости управління можуть бути організовані з використанням існуючих засобів, створених для прототипа. Останнім часом брак даних щодо подальшого розвитку цієї розробки, втім, в експертному середовищі не виключають, що модифікація антени вживається у складі апаратури гарматно-ракетних комплексів «Панцир-СМ».

Нагадаємо, що про російські РЛС для контролю повітряної обстановки метрового діапазону такі як П -18 «Терек», 1Л125 «Ниобий-СВ», «Небо-У» Defense Express писав учора в матеріалі Ідентифікація ворога: російські РЛС для контролю повітряної обстановки. Ч.1.

Читайте також: РФ планує збудувати мережу "арктичних" РЛС "Резонанс-Н" на Далекому Сході