xcounter
#

І під хмарами, і вночі: Україна слідкуватиме за ворогом "очами" закордонних супутників з SAR

Японія у допомозі має наслідувати приклад канадських та американських компаній
Дніпро з космосу при опрацюванні супутником з SAR
Дніпро з космосу при опрацюванні супутником з SAR
5943

Японія найближчим часом долучиться до країн, що вже діляться з Україною знімками зі своїх супутників, обладнаних радарами с синтезованою апертурою антени (SAR). Супутники з SAR дозволють отримувати детальні супутникові знімки незалежно від погодних умов на досліджуваній території, кількості хмар чи часу доби..

Тиждень тому Україна звернулась за допомогою до низки технологічних компаній задля мобілізації індустрії комерційних супутникових зображень для протидії Росії, яка вчинила акт агресії проти України і нині загрожує щонайменше безпеці усієї Європі.

Україна звернулась за допомогою до низки технологічних компаній задля мобілізації індустрії комерційних супутникових зображень для протидії Росії

Тож віце-прем’єр-міністр України та міністр цифрової трансформації Михайло Федоров виступив із відкритим листом, у якому він попросив Maxar Technologies, Airbus SAS, SI Imaging Services, BlackSky Global, ICEYE, Planet Labs, Capella Space і SpaceView отримати доступ до космічних знімків з застосуваням технології SAR. Радіолокаційне зображення дозволяє проводити більш точні спостереження незалежно від умов, часу доби, забезпечуючи дуже високу просторову роздільну здатність.

Читайте також: Maxar Technologies з космосу показала остров Зміїний, де українські захисники визначили курс російськиму військовому кораблю

"Дані SAR важливі для нічного спостереження за пересуванням російських військ, враховуючи, що вдень хмари покривають близько 80% території України", — написав Федоров у листі.

Також Україна попросила отримати доступ до супутникових знімків Японії. На даний момент у Японії на орбіті знаходяться п’ять супутників SAR IGS Radar (3, 4, 5, 6 і запасний). Ці супутники в основному використовуються для ведення супутникової розвідки для потреб японських сил самооборони або для спостереження за діяльністю північнокорейських військових.

Крім того, є також цивільний супутник під назвою "Даічі-2" з просторовою роздільною здатністю до 1 метра і ALOS-2 (Advanced Land Observing Satellite) для виявлення незаконних вирубок лісів.

Японський супутник ALOS-2 (Advanced Land Observing Satellite)

Сайт Nikkei Asia повідомив про запит українського уряду щодо супутникових знімків, які стануть у пригоді для аналізу пересування російської армії по території України та проведення можливих контрдій.

Портал прогнозує, що рішення буде позитивним, але рішення про продаж супутникових даних прийматиме держава, а не приватні компанії, які наглядають за цивільними супутниками, оскільки бенефіціарами знімків будуть ЗСУ.

У разі схвалення Японії фотографії будуть надислатись в зашифрованому вигляді, щоб запобігти їх перехопленню російськими військами або хакерськими групами.

Це супутникове зображення, надане Maxar Technologies, показує пожежі у промисловій зоні та прилеглих полях на півдні Чернігова, Україна, під час російського вторгнення у четвер, 10 березня 2022 року. (Супутникове зображення ©2022 Maxar Technologies, AP)
Це супутникове зображення у оптичному діапазоні, надане Maxar Technologies, показує пожежі у промисловій зоні та прилеглих полях на півдні Чернігова, Україна, під час російського вторгнення у четвер, 10 березня 2022 року. (Супутникове зображення ©2022 Maxar Technologies, AP)

Після звернення Михайла Федорова про допомогу позитивна відповідь надійшла від канадської компанії MDA, яка керує сузір'ям Radarsat. Ця компанія вже отримала дозвіл канадського уряду на надання радіолокаційних супутникових знімків.

Інші адресати звернення зазначили, що вони постійно підтримують український народ і владу, координуючи співпрацю з державними органами влади та органами Європейського Союзу.

Наш острів і корабель військових злочинців з космосу. Фото Maxar Technologies
Острів Зміїний і корабель військових злочинців з космосу. Фото Maxar Technologies

Крім того, деякі з вищевказаних компаній (наприклад, Maxar) надають традиційне зображення завдяки камерам, які працюють у діапазоні хвиль видимого світла. Окремі дані Україні також надає військова розвідка США.

Читайте також: Руйнування під Києвом та у Чернігові, колонна РФ намагається "розсмоктатись": фото з супутників Maxar