xcounter
#

"Дрон-самогубець": секретний боєприпас "знищив" ворожу ППО під час військових навчань Армії США

4413
Джерело: The War Zone
Джерело: The War Zone

Армія США нещодавно провела випробування нового таємного боєприпасу з офіційною назвою Joint Man-in-the-Loop Loitering Munitions​, який іноді називають "дрон-самогубець", у рамках передових бойових навчань під назвою Edge 21

Навчання Edge 21 – це двотижневі армійські навчання, що проходили на полігоні Дагвей в Юті і в яких також брали участь ВПС США та Корпус морської піхоти.

Навчання Edge 21 були зосереджені на майбутніх авіаційних засобах та пов’язаних з ними концепціями операцій. При цьому сценарій був побудований навколо операцій з протидії сил противника, що розкидані по островах у Тихому океані.

Читайте також: Міні-ракета для мікро-БпЛА: турецьке рішення, яке працює (відео)

У виданні The War Zone зазначають, що "дрон-самогубець" не варто плутати з іншим американським проєктом під назвою Vintage Racer

Так, одним із завдань під час цих навчань було тестування секретних "дронів-самогубців". Три таких боєприпаси були запущені по трьох окремих хибних цілях – радару протиповітряної оборони, вузлу управління та контролю, а також по імітованій російській системі ППО "Панцирь-С1". Місцезнаходження цих цілей виявила експериментальна мережа пілотованих та безпілотних літаків.

Перші дві цілі були знищені "дроном-самогубцем", однак третій боєприпас через невстановлену проблему виявився поза позицією (боєприпаси мали одночасно знищити цілі). "Дрон-самогубець", що не влучив у ціль, планують знову використати вже під час навчань Project Convergence.

Подробиці про цей боєприпас, який також описаний як "ефект дальньої дії" або ж LRE наразі засекречені. Водночас, як стверджує редактор видання Aviation Week Defense, цей боєприпас має "великий крилатий дизайн" та запускається з землі.

Той факт, що один з трьох боєприпасів (що не влучив ціль) буде повторно використовуватися під час наступних навчань підкреслюють переваги цього типу зброї, а саме їх гнучкість у виконанні різних задач (зокрема розвідки), а також здатність переслідувати будь-які цілі, які вони можуть знайти або ж повернутися на місце, якщо пошук не принесе результатів.

Зрештою, можливість повторно запускати боєприпаси, що не вразили ціль, також допоможе зекономити кошти – поки що невідомо, скільки коштуватиме така зброя, однак у виданні Defense News ці "дрони-самогубці" назвали дорогими.

БПЛА Армія США
Як у США планують використовувати різні безпілотні системи на полі бою

Відомо, що ці боєприпаси мають систему управління "людина в контурі", коли оператор "бачить" те саме, що й дрон аж до моменту зіткнення. Це дозволяє оператору здійснювати точні налаштування навіть на пізніх етапах кінцевої фази польоту зброї задля підвищення точності або ж навпаки – відведення боєприпасу від цілі якщо, наприклад, в районі цілі випадково з’являться цивільні особи.

Незалежно від конструкції чи можливостей цього боєприпасу, він зрештою стане лише однією з ланок масштабної мережі безпілотних та пілотованих платформ, яку розробляють у США.

БПЛА
Запуск безпілотника з надлегкого автомобіля

Так, нещодавно Defense Express розповідав про те, що у Сполучених Штатах вкотре експериментують з платформою для запуску БПЛА: цього разу для запуску БПЛА ALTIUS обрали надлегкий тактичний транспортний засіб.

Читайте також: "Водневі" дрони завоюють небо та землю: ВПС Республіки Корея озброять новітніми БпЛА