xcounter
#

Чи треба зараз Україні Т-80 з Кіпру та Південної Кореї, та чи треба для ЗСУ Т-55 зі складів у Чехії

24628
Танки Т-80У Національної гвардії Кіпру, ілюстративне фото з відкритих джерел
Танки Т-80У Національної гвардії Кіпру, ілюстративне фото з відкритих джерел

Швидко передати необхідну кількість західних ОБТ для ЗСУ швидко не вдасться, і це породжує до життя різноманітні варіанти

На тлі новин про те, що "танкова коаліція" до квітня цього року зможе поставити Україні значно менше Leopard 2, аніж очікувалось раніше, польський Defence24 вирішив розібрати – чи є ще доступні варіанти із передачею нам танків часів "Варшавського договору". Певна логіка у цьому є – мовляв, такі машини є точно "під рукою", тому в теорії можлива їх швидка передача. Але далі починаються свої нюанси.

Для початку – є варіант із передачею Україні певної кількості танків M-84, югославської копії Т-72. Такі ОБТ досі в своєму розпорядженні мають Словенія та Хорватія, що давно хочуть перейти на Leopard 2. Але якщо раптом ще знайдуться "вільні" Leopard 2, то цілком можливо, що ці машини краще одразу передати ЗСУ, замість займатись "кільцевим обміном" на М-84.

Читайте також: Танкова бригада на Leopard 2 під загрозою: чи зможуть союзники набрати мінімум 84 машини
Хорватський M-84, ілюстративне фото з відкритих джерел

Раніше також публічно підіймався варіант із можливою поставкою для ЗСУ танків Т-80, які знаходяться в розпорядженні Кіпру та Південної Кореї. Тут Defence24 показує таку картину.

"На папері" армія Південної Кореї зараз має 35 танків типів Т-80У і Т-80УК, але по факту ця техніка виводиться в резерв, через нестачу запчастин та проблеми із технічним обслуговуванням. Навряд чи південнокорейці погодяться офіційно передати Україні хоча б запчастини до цих танків, бо "під боком" неадекватна КНДР та не менш неадекватна РФ.

В строю Національної гвардії Кіпру, за даними The Military Balance 2022, є 82 танки Т-80У. Ці машини в значно кращому стані, аніж їх південнокорейські "колеги". Сам Кіпр неоднократно виражав готовність поставити ці танки Україні в обмін на сучасні ОБТ західного виробництва. Але тут знову виникає та сама дилема – якщо західні партнери ще раптом мають "вільну" кількість Leopard 2 чи M1 Abrams, то можливо ці танки краще напряму передати ЗСУ.

Ну а далі автори Defence24 опираються на такий засновок. На складах чеської Excalibur Army стоїть декілька десятків Т-55, які в теорії можна відновити та модернізувати. Здавалось би, що тут одразу можна говорити "ні", але ж ЗСУ в рамках військової допомоги від тієї ж Словенії уже отримали та доопрацьовують M-55S, по суті той же модернізований Т-55.

Відповідно, в теорії можна побудувати концепцію, що в теорії нашим військовим могли б знадобитись відновлені та модернізовані Т-55 виключно як "машини вогневої підтримки", без використання в ролі класичних ОБТ. Або ж взагалі для використання в ролі навчальних машин, щоб заодно берегти моторесурс сучасніших танків. Ще один варіант - взагалі переробити ці Т-55 на БРЕМ, зважаючи на дефіцит машин такого класу в строю ЗСУ.

Але в Defence24 самі визнають, що цей варіант навряд чи приведе до посилення наших бронетанкових можливостей. Та й "обгрунтованість концепції може викликати сумніви".

Словенські M-55S зі складу 47-ої штурмової бригади ЗСУ, січень 2023 року, фото з відкритих джерел
Читайте також: Новітній танк KF51 Panther для ЗСУ від Rheinmetall: реальність, обіцянки, можливості та сенс