xcounter
#

Атакують зверху та дистанційно керовані: у США створять нові міни для знищення танків

Знищувати ворожу техніку треба, користуючись її найвразливішими місцями
3716
Ураження бронетехніки бойовим елементом міни M93
Ураження бронетехніки бойовим елементом міни M93

У США планують створити об’єднані в одну мережу мінні поля – вони не тільки забезпечать удосконалені можливості проти ворожої техніки, але й допоможуть знизити ризики для дружніх військ та цивільних осіб

Армія США хоче мати нові протитанкові міни, які зможуть автоматично виявляти прибуття ворожої бронетехніки та – що важливо – атакувати ці цілі зверху, потрапляючи таким чином у найвразливіші місця танків та інших машин.

Так, Арсенал Пікатінні армії США в Нью-Джерсі розташував оголошення про укладення контракту з проханням надати пропозиції по "системі атаки зверху" (Terrain Shaping Obstacle Top Attack або TSO-TA), що належатиме до сімейства протитанкових та протитранспортних мін Common Anti-Vehicle Munition (CAVM).

Читайте також: Південна Корея продала в ОАЕ свій аналог "Вільхи" - систему K239 Chunmoo
CAVM мінне поле
Компоненти майбутнього мережевого мінного поля

Ця "система атаки" стане частиною єдиної системи протитранспортних боєприпасів CAVM з триступеневою структурою. Два інші компоненти цієї системи – це удосконалена міна "атаки знизу" та мережева архітектура, що об’єднає разом мінні поля обох типів.

Також ця система передбачає наявність станції дистанційного управління (RCS), що може встановлюватися як застосунок на тактичні комп’ютери, та засоби планування перешкод, які стосуються процесу виявлення точного бажаного розташування мінних полів.

Власне "система атаки зверху" TSO-TA буде складатися з основного ударного боєприпасу Common Anti-Vehicle Munition та верхнього пускового модуля атаки DLM.

Міни TSO-TA повинні вміти ефективно вражати цілі на відстані до 50 м. "Встановлені системи повинні працювати в режимі очікування до шести місяців з можливістю перебувати у бойовому режимі до 30 діб", – йдеться в оголошенні про укладення контракту.

Система XM204
Система XM204

Що стосується станції дистанційного управління RCS, то вона повинна контролювати до 12 окремих мінних полів площею в 37 тис. кв. м кожне. Зв’язок з мінами має підтримуватися на відстані до 5 км.

Також у системі передбачено "двосторонній зв’язок" з мінними полями. Це потрібно для того, щоб оператор розумів, чи знищили окремі міни ціль або ж якимось іншим чином вийшли з ладу.

Це також дозволить військовим "вмикати" та вимикати" мінні поля за бажанням. Наприклад, для того, щоб тією місцевістю могли пройти дружні війська або ж у тому випадку, коли на мінне поле випадково потрапили цивільні особи.

Міна M93
Міна M93

Як саме буде працювати "міна атаки зверху" не повідомляється. Водночас це не перша подібна система, що розроблялася в США: "Боєприпаси "атаки зверху" CAVM повинні мати кращу летальність у порівнянні з аналогічними боєприпасами попередніх поколінь (M93 Hornet і XM204)".

Читайте також: Сербія вперше показала Terminator з оновленою ракетою від ЗРК "Стріла-10": зроблено майже те, що для ЗС України пропонує ДержККБ "Луч"