xcounter
#

Армія США у Польщі розгорнула центр "дистанційного ремонту" американської зброї та техніки

Армія США у Польщі розгорнула центр "дистанційного ремонту" американської зброї та техніки
9677

Мова йде про те, що вже навіть передаються та узгоджують цифрові креслення для випуску необхідних деталей в Україні

Для того, щоб організувати обслуговування та ремонт озброєння та військової техніки, яку США передає Україні, Пентагон розгорнув у Польщі центр "дистанційного ремонту". Навряд чи у цього підрозділу є історичний приклад, бо, скоріш за все, це перший досвід у воєнній історії.

Видання Defense One поспілкувалась з американськими військовими, які розповіли доволі цікаві аспекти роботу такого центру. Зокрема у ньому працюють близько 40 військових, які допомагають нашим бійцям обслуговувати та ремонтувати гаубиці M777, Javelin, HIMARS та інше озброєння. Для цього використовують "захищені цифрові чати" за допомогою, який йде пряме спілкування з українськими фахівцями. Загалом таких чатів 14 по кожному на окремий вид озброєння чи техніки.

Читайте також: Коли кількість переходить у якість: що означає 3,5 тисячі знищених одиниць автотранспорту армії РФ

MaxxPro
Перелік американського озброєння у ЗСУ постійно розширюється

Також американські військові організовують відправлення запасних частин, бо ЗСУ не мають прямих контрактів з виробниками зброї у США. При цьому деякі запити українських військових ставлять у ступор навіть американських військових, які роками експлуатували цю зброю. Цитуються й слова підполковників (lieutenant colonel) армії США, який поділився своїм враженням та описав ситуацію відносно артилерії.

"Ми просто не були готові до такого швидкого зносу артилерійського озброєння, через ту інтенсивність, з якою її використовують ЗСУ. Коли зброю застосовують у такому темпі, розумієш, що це не було перевірено під час її створення. Це цифри [кількості пострілів], які не використовувались навіть у теорії", - цитує видання слова офіцера армії США.

m777
У армії США не були навіть у теорії готові до такої інтенсивності експлуатації артилерії

Судячи з усього мається на увазі те, що через високий темп експлуатації замінювати приходиться те, що взагалі не підлягало заміні у польових умовах, а мало усуватися під час планового ремонту та відновленні ресурсу на заводі виробника. Тобто таких деталей мало навіть у самій армії США у доступній кількості.

"Але деякі частини, які важко дістати, вимагають повного спектра української винахідливості. Вони використовують комп’ютерне проєктування, щоб скласти проєкт, пересилають їх через американських спеціалістам для отримання рекомендацій та самостійно виготовляють деталі", - пише видання.

Також зазначається, що такий поточний ремонт, як заміна ствола, чи поточний польовий ремонт в наслідок "природного" зносу вирішується українськими бійцями вже самостійно.

Читайте також: Чи готова "оборонка" РФ до затяжної війни: погляд без остраху та "шапкозакидання"