xcounter
#

Армія США хоче доповнити свої гармати та системи ППО зброєю спрямованої енергії, ​General Dynamics пропонує Stryker з Leonidas

1647
Художня візуалізація системи Leonidas на бронетранспортері Stryker. Джерело: The War Zone
Художня візуалізація системи Leonidas на бронетранспортері Stryker. Джерело: The War Zone

У перспективі такі системи будуть боротися не тільки з БПЛА, але й з літаками та крилатими ракетами

General Dynamics Land Systems оголосила про офіційне партнерство з Epirus, у рамках якого будуть проведені роботи з інтеграції потужної мікрохвильової зброї Leonidas у колісну броньовану машину Stryker 8x8.

Обидві компанії плануть запропонувати цей варіант Армії США, яка планує доповнити свої нові гармати та ракетні системи ППО зброєю спрямованої енергії.

Читайте також: Армія США спише та продасть свої "колісні танки" Stryker MGS

Stryker 8x8 Leonidas
Система Leonidas на машині Stryker 8x8

Зазначається, що пропозиція GDLS і Epirus буде конкурувати з іншими рішеннями, у тому числі від команди Raytheon і Kord Technologies, яке вже проходить армійські випробування.

У пресрелізі GLDS також йдеться про те, що угода передбачає проєкти, в яких система Leonidas буде встановлюватися і на інших пілотованих та автономних наземних бойових машинах.

Водночас у Epirus зазначають, що технології Leonidas роблять цю системо особливо ефективною завдяки використанню "твердотільних підсилювачів потужності, якими керує штучний інтелект". Як стверджує розробник, це також робить основні компоненти цієї зброї спрямованої енергії добре масштабованими.

Армія США зацікавлена в отриманні таких систем зброї, які передусім мають допомогти у вирішенні задач ППО малої дальності, зокрема у боротьбі з безпілотними літальними апаратами, як одиничними, так і об’єднаними у рої.

Лазерна система на бронемашині
Лазерна система від Raytheon і Kord Technologies

Залежно від системи, яку обере Армія США, вона також планує потенційно використовувати її проти традиційних літаків, крилатих ракет та навіть наземних загроз.

Stryker з лазерною зброєю
Бронетранспортер Stryker із системою лазерною зброєю

Як раніше розповідав Defense Express, у грудні 2020 року Армія США отримала перші два дослідні зразки бронетранспортерів Stryker, оснащених системою лазерної зброї DE-MSHORAD. Ці машини надійшли на військову базу в Хантсвілі, штат Алабама.

Читайте також: ​Армія США починає опановувати Stryker A1 IM-SHORAD: "наземний" Apache з Hellfire та Stinger