xcounter
#

Airbus увійшла в кооперацію із турецькою Roketsan: вони перетворюють С-295 на "літак-ганшіп"

2010
В Airbus розраховують, що їх "літаючу батарею" купуватимуть країни Близького Сходу
В Airbus розраховують, що їх "літаючу батарею" купуватимуть країни Близького Сходу

Мотив Airbus працювати із турецькою оборонною компанією в Airbus – уникати будь-яких можливих обмежень на експорт озброєнь та технологій

Європейський аерокосмічний холдинг Airbus провів випробування свого транспортного літака C295 як носія керованих легких керованих авіабомб виробництва турецької фірми Roketsan.

Про це йдеться в публікації порталу The Drive.

Читайте також: Ан-12 не підійшов, а іншого варіанту немає: в РФ продовжуються проблеми зі створенням власної "летючої батареї"

Для польотів використовувався літак із EC-296, що на своїх чотирьох вузлах підвіски ніс чотири авіабомби Roketsan Teber із лазерним наведенням, котрі мають масу 226 кілограм.

Концепція застосування "літаючої батареї" на базі С-295

Цей дослідний зразок "ганшіпа" на базі С-295 адаптований для несення також до 16 турецьких протитанкових ракет L-UMTAS, що входять до набору озброєння гелікоптерів Т-129 та ракет із лазерним управлінням Cirit.

Чи виконувались при цьому тестові бомбометання із дослідного С-295 – невідомо. Але на цей літак уже була встановлена оптико-електронна станція, необхідна для застосування озброєння.

С-295 може брати максимальне навантаження до 9,5 тонн. Яке максимальне навантаження на зовнішніх вузлах підвіски - дані відсутні

Airbus навмисне вирішив використовувати озброєння саме від турецької Roketsan, аби обходити усі можливі обмеження на експорт зброї та технологій, які накладає Міжнародний регулятор торгівлі зброєю - ITAR.

Портал зазначає, що Airbus планує продавати свої "літаючі батареї" країнам Близького Сходу та Північної Африки.

Американський "ганшіп" Lockheed AC-130U Spooky під час польоту

Хоча попередня спроба поставити "ганшіп" на базі C-295 в Airbus арабському покупцеві завершилась невдачею.

Наприклад, існував план, за яким ВПС Йорданії мали купити С-295 у версії легкого штурмовика. Його озброєнням мали стати протитанкові ракети AGM-114 Hellfire та система керованої лазерної зброї APKWS. Однак йорданський замовник доволі швидко втратив інтерес до реалізації такого проекту.

Так виглядав С-295 у своїй "протитанковій" ітерації для ВПС Йорданії

У всякому випадку, експерименти Airbus по перетворенню транспортного літака С-295 на бойову версію мають цілком практичні підстави. Уже була практика, коли ВПС Іраку використовували свої Ан-32 як легкі бомбардувальники.

Відомо, що із червня 2014 року по грудень 2017 року іракські Ан-32 здійснили 990 бойових вильотів для ударів по бойовикам ІДІЛ, і це - майже вдвічі більше, аніж результат іракських F-16 - 514 літако-вильотів.

ВПС Іраку мають шість Ан-32. За деякими даними, ці літаки можуть нести до чотирьох 226-кг бомб на зовнішніх вузлах підвіски
Читайте також: Дальність ураження – до 110 км: безпілотник Akinci з українськими двигунами "засвітився" разом з новим озброєнням