xcounter
#

Ан-12 не підійшов, а іншого варіанту немає: в РФ продовжуються проблеми зі створенням власної "летючої батареї"

16688
Lockheed AC-130U Spooky в дії
Lockheed AC-130U Spooky в дії

Проект "Нічний мисливець" буксує на початковій стадії вже шостий рік

Міноборони РФ скорегувало вимоги до власної версії відомих американських літаків Gunship, що розробляється на базі військово-транспортного літака.

Нова науково-дослідна робота отримала індекс "Нічний мисливець - 1".

Читайте також: Коли втратив компетенцію: перший нелітний зразок Іл-112В ще на два роки пішов на випробування

Повідомляється, що крім двох 57-мм автоматичних гармат (як передбачалося зробити в першій версії проекту) літак повинен бути оснащений ще й керованими авіаційними засобами ураження - високоточними бомбами і ракетами (і начебто вже однією гарматою).

2а91
Розрекламована російська 57-мм автоматична гармата 2а91, якою збираються озброїти "летючої батареї" є реінкарнацією старої радянської зенітки С-60, яку створили ще у 1940 році

Нагадаємо, перший контракт на науково-дослідні роботи (НДР) за темою "Нічний мисливець" був підписаний між Міноборони та ПАТ "Іл" ще у 2016 році. В його рамках досліджувалася сама можливість і доцільність створення озброєного артилерією літака. НДР були завершені й прийняті оборонним відомством РФ в грудні 2017 року.

AC-130U
Американський «ганшіп» Lockheed AC-130U Spooky під час зльоту / Фото: reddit.com

Нові плани зі створення літака такого типу були озвучені вже влітку 2019 року. Повідомлялося, що на першому етапі досліджень для нього переобладнують один з Ан-12 ВКС РФ (який розглядався як основна платформа і надалі), на який встановлять дві 57-міліметрові автоматичні гармати.

Але пізніше з'ясувалося, що він не відповідає вимогам, що пред'являються до "летючої батареї".Про це повідомили російські джерела в ВПК, не уточнюючи ні термінів (коли це з'ясувалося), ні деталей такої невідповідності.

Ан-72П
Патрульний Ан-72П озброєний гарматою ГШ-23Л з 250 снарядами, двома блоками некерованих ракет і чотирма бомбами калібром 100 кг

У Міноборони РФ виправдовують перероблювання проекту тим, що додавання керованих боєприпасів повинно перетворити машину в повноцінний штурмовик, здатний вражати наземні цілі вдень і вночі в будь-яку погоду.

Втім до такої тези з великою скептичністю відносяться фахові експерти в самій РФ.

Ан-140
Досить цікаво, але Ан-140 теж колись розглядався як платформа для створення "летючої батареї"

"Повноцінним штурмовиком транспортник бути не може. Транспортний літак являє собою зручну ціль. Він може працювати тільки по формуваннях, які не мають ПЗРК і навіть кулеметів ДШК, - вважає колишній командувач четвертою армією ВПС і ППО генерал-лейтенант Валерій Горбенко.

Ан-12BK
Транспортний літак Ан-12BK 71-ї транспортної ескадрильї ВМФ РФ. 2013 рік

Крім суперечок про доцільність такого проекту російські військові не розкрили й найважливіше питання - яка машина повинна стати платформою для такого виду озброєнь. Нічого з цього приводу не повідомили і джерела в російському ВПК.

Власне Ан-12 цілком відповідав класичної версії "ганшіпа" - АС-130 Gunship (по розмірності, швидкості, вантажності). Основною проблемою машини на цій платформі є лише вкрай старий парк таких літаків в РФ (самому "молодому" 48 років).

AC-130U
Lockheed AC-130U Spooky має на озброєнні 25-мм, 40-мм та 105-мм гармати / Фото: John Romero

Однак більше у РФ транспортних літаків такого класу і розмірності просто немає. Єдиний серійний (та й з його виготовленням постійні проблеми) транспортний літак, що випускається в РФ це Іл-76МД-90А. Він значно більше, ніж Ан-12, набагато дорожчий і має майже у два рази більшу швидкість (для порівняння: АС-130 - 480 км/год, Ан-12 - 570 км/год, Іл-76 - 780-850 км/год).

Ан-12
Єдиний серійно виготовляємий в РФ транспортний літак Іл-76МД-90А (внизу) має суттєво більші розміри, ціну та швидкість ніж Ан-12 та AC-130U

Тобто як класичну "летючу батарею" його використовувати навряд чи вийде. Хіба що як якийсь наддорогий гібридний "бомбовоз" (може тому й додали ракети та бомби).

Іл-276
Макет російського багатоцільового (середнього) транспортного літака Іл-276 (МТЛ) / Фото: Air Recognition

Прямим російським аналогом (проте також невідповідним по швидкості) Ан-12 повинен був стати Іл-276. Однак далі макета, з часів його створення (початок робіт з 2001 року), російські чудо-конструктори так і не зайшли.

Іл-112В
Російський легкий транспортний літак Іл-112В під час першого (і поки єдиного) польоту у Воронежі 30 березня 2019 року

Російський "молодший брат" Ан-12 - Іл-112В підходить по швидкості, але навряд чи туди влізе стільки озброєння (вантажність лише 5 тонн, з яких п'ята частина відійде просто на екіпаж та розрахунок озброєння). Крім того, сам проект в черговий раз "заглухнув" - перший політ з помпою був здійснений ще 30 березня 2019, але другий постійно переноситься (черговий термін - лютий 2021). Але ж для завершення роботи над машиною таких випробувальних польотів повинно бути здійснено сотні й на це знадобиться не один рік.

Іл-114-300
Пасажирський літак Іл-114-300 під час другого випробувального польоту 19 січня 2021 року. Саме на його платформі почали розробляти транспортник Іл-112В

Таким чином, єдиним варіантом, в доступному для огляду майбутньому, бачиться спроба використовувати для створення "летючої батареї" перероблені пасажирські літаки - Sukhoi Superjet 100 або Іл-114 (який, втім теж поки не готовий і зробив лише два випробувальних польоти).

Виглядає ця ідея дико, але й особливо вибирати російським військовим нема з чого. Не вміють в РФ робити транспортні літаки, а придбати їх за кордоном навряд чи вийде.

Читайте також: Амбіції та реальність: що відбувається в РФ з виробництвом літаків Іл