xcounter
#

1000 зенітних ракет від Великої Британії для ЗСУ: що це може бути й чи варто очікувати на Rapier FSC

Пускова Rapier FSC
Пускова Rapier FSC
15101

Rapier FSC - ЗРК, який лише у цьому році був знятий з озброєння британської армії

Міністерство оборони Великої Британії днями офіційно повідомило, що надасть Україні доволі значну кількість зенітних ракет, мова йде про 1000 одиниць, що включає в себе не тільки ракети, але й пускові установки.

Водночас опис цих систем доволі "широкий": "ракети можуть застосовуватись спільно з існуючими засобами, які є у ЗСУ. Устаткування складається з пускових установок і ракет і здатне збивати повітряні цілі, зокрема російські безпілотники та крилаті ракети".

Читайте також: Іран "вигадав" собі втаємничену гіперзвукову ракету, хоча раніше не повідомляв про випробування такої зброї

Також питання у тому, що кількість у 1000 одиниць - це більш ніж вагомий показник, що врешті решт, говорить про їх вартість. Бо, для розуміння, вартість AIM-120, яка використовується у NASAMS, для внутрішнього покупця становить понад 1 млн доларів, на експорт ці ракети взагалі йдуть з цінником помноженим на 2-3.

AIM-120
AIM-120

Більше того, схоже, що мова йде про загальний показник зенітних ракет різних типів. Це звісно можуть бути Martlet, який показав виключну ефективність проти БПЛА, Starctick який використовується на ЗРК Stormer та переносній версії. До них також, скоріш за все, будуть додані й ракети AIM-120 до NASAMS.

Але навіть й у цьому випадку, кількість у 1000 одиниць говорить про те, що там мають бути й інші позиції. Одним з варіантів - Лондон скуповує для України ракети до радянських систем у третіх країнах. В цьому випадку гіпотетично можливо очікувати ракети для С-125 та "Куб" через їх значно більшу розповсюдженість у світі ніж "Бук" чи С-300. Але навіть у такому випадку кількість ракет та систем навряд буде значною через їх застарілість.

Тому залишається ще один варіант, який, до речі, підпадає під концепцію передачі озброєння, яке вже не становить критичної цінності для обороноздатності донора. Мова йде про зенітний ракетний комплекс Rapier FSC, який офіційно зняли з озброєння лише у січні цього року.

Відповідно до Military Balance, станом на минулий рік Лондон мав 14 таких ЗРК (fire unit). А на рівні початку 2000-х років - 48 Rapier FSC, які поступово скорочувались.

Також треба зазначити, що мова йде про модернізовані версії ЗРК. Бо виробництво Rapier розпочалось ще на початку 70-х, але у 90-х вони отримали суттєве оновлення всіх компонентів, включно з ракетою.

Rapier FSC - це ЗРК малого радіуса дії, з дальністю знищення цілей до 8 км. Сам ЗРК зібраний на причепах та вважати його мобільним можливо умовно. Центром комплексу є трьохкоординатна РЛС виявлення цілей Dagger, яка може виявляти цілі на відстані понад 15 км, та з меншою точністю - до 32 км.

За наведення ракети за радіоканалом відповідає РЛС Blindfire, для якого декларується можливість обстрілювати одночасно дві цілі (dual firing capability) та робота навіть в умовах активної протидії засобами РЕБ. Також на кожній пусковій, які мають по вісім ракет, встановлена найбільш характерна риса Rapier FSC - оптично-пошукова станція. Вона має тепловізійний канал, що дозволяє працювати без оглядової РЛС.

Rapier FSC
Rapier FSC

Звісно навряд від Rapier FSC варто очікувати аналогічної ефективності, як від IRIS-T чи NASAMS, але ця система може доволі ефективно прикрити стаціонарні об'єкти від нападу крилатих ракет.

Читайте також: Санкції у дії: у РФ припинена сертифікація вертольота Ка-62 який розробляли 32 роки